Свет

"Фајненшел тајмс": Сукоб Украјине и Запада након експлозије у Пољској

Украјинце нико не криви, а они отворену лажу, поручио западни дипломата за британски лист
"Фајненшел тајмс": Сукоб Украјине и Запада након експлозије у Пољскојwww.globallookpress.com © Steffen Hebestreit Source: dpa

И поред тога што су НАТО, Пољска и САД потврдиле да је на територију Пољске највероватније пао украјински пројектил, из Кијева одбацују те наводе, што је довело до сукоба међу савезницима, пише "Фајненшел тајмс".

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг саопштио је да "нема назнака" да је реч о "намерном нападу" Москве, нити да Русија припрема "офанзивне војне акције против НАТО-а".

"Наша прелиминарна анализа показује да је инцидент вероватно изазвала украјинска ракета противваздушне одбране испаљена у циљу одбране украјинске територије од руских напада крстарећим ракетама", рекао је он.

Међутим, Столтенберг је истакао да "ово није кривица Украјине", те да је Русија та која сноси одговорност јер је реч о "директној последици рата који је у току".

Он је додао да Украјина има право да обори оне ракете које гађају украјинске градове и критичну украјинску инфраструктуру.

Пољски председник Анджеј Дуда саопштио је да њихова истрага показује да се највероватније ради о пројектилу руске производње, али да нема доказа да је Русија испалила пројектил.

Из Беле куће су потврдили закључке Варшаве, такође поручивши да је експлозија вероватно резултат пада украјинске противваздушне ракете.

Са друге стране, украјински председник Владимир Зеленски и поједине западне државе првобитно су окривиле Кремљ за лансирање пројектила који је испаљен током највећег ракетног напада Москве на Украјину у последњих неколико недеља.

Ипак, украјински председник је задржао исти став, рекавши да на Пољску није пала украјинска ракета, али је додао да је неопходна истрага у коју треба да буде укључен и Кијев.

Одговарајући на коментаре Зеленског, неименовани дипломата из једне чланице НАТО-а за "Фајненшел тајмс" је рекао да ситуација постаје "смешна".

"Украјинци уништавају наше поверење у њих. Украјину нико не криви, а они отворено лажу. Ово је разорније од пројектила", поручио је дипломата.

Дмитриј Песков, портпарол Кремља, рекао је да су првобитне тврдње о одговорности Москве биле "још једна хистерична, жестоко русофобична реакција која није била заснована ни на каквим стварним информацијама".

image