Свет

Републиканци најављују кривичну истрагу против породице Бајден

Нови докази постављају забрињавајућа питања о томе да ли је председник Бајден ризик за националну безбедност и да ли је компромитован од страних влада, тврди републикански конгресмен
Републиканци најављују кривичну истрагу против породице Бајденwww.globallookpress.com © © Kay Nietfeld

Републиканци, који су освојили већину у Представничком дому, најавили су званичну истрагу пословних активности породице Бајден коју сумњиче да се бавила криминалним активностима, међу којима су неке које представљају претњу по националну безбедност, преноси "Спутњик интернешнал".

Републикански посланици су раније претили да ће покренути званичну истрагу у Конгресу против сина преседника Џо Бајдена, Хантера Бајдена, наводећи информације о могућим кривичним делима у вези са пословима са страним бизнисменима, добијене са лаптопа који је Хантер оставио у радионици за поправку рачунара у Делаверу 2019. године.

Сада истрага укључује и председника Џоа Бајдена, будући да посланици тврде да поседују документе и друге доказе који наводно откривају његове криминалне активности, као и умешаност остатка породице Бајден.

Оптужбе против Џоа Бајдена

"Данас ћемо вам пружити нешто на шта нисте навикли у вези са истрагама Конгреса, а то су докази", рекао је конгресмен Џејмс Комер. 

Комер је јавност обавестио о новим резулатима до којих је дошао Комитет за надзор и реформе, који је разговарао са више узбуњивача о "бројним шемама које укључују породицу Бајден".

"Они су прегледали и лаптоп Хантера Бајдена и пронашли документе о раније непознатим трансакцијама." Ти документи, додао је Комер, "укључују и људе блиско повезане са страним владама, попут Кине и Русије".

Неке од тих противзаконитих активности, навео је Комер, почињене су на територији самих САД: "Такође, пронашли смо документе према којима је породица Бајден преварила инвеститоре за стотине хиљада долара, а све уз учешће и знање Џоа Бајдена", додао је посланик.

Оптужујући председника Бајдена да је "лагао" у предизборној кампањи 2020, када је рекао да није био умешан у пословне активности свог сина, Комер је цитирао и сведочења узбуњивача и документе који Бајдена карактеришу као "вођу породичне банде" и доказе о његовој личној умешаности у ове пословне шеме.

"Ови докази постављају забрињавајућа питања о томе да ли је председник Бајден ризик за националну безбедност и да ли је компромитован од страних влада", додао је Комер.

Конгресмен је презентацију испратио фотографијама састанка Џоа Бајдена са "Хантеровим пословним сарадницима", као и мапом на којој је приказано преко 50 земаља у којима је породица Бајден наводно тражила пословне везе, а "ову активност је често водио Хантер Бајден", навео је Комер.

У једном тренутку презентације, Комер је на географској мапи показао земље у којима Бајденови наводно имају "свој отисак у међународним пословним односима." Осим Кине и Русије, земље на мапи укључују Канаду, већину Латинске Америке, Индију, Пакистан, Саудијску Арабију, Аустралију, Јужну Африку, Турску као и већи део западне Европе, укључујући и Британију.

Бајденова породица је злоупотребљавала Џозефов положај зарадила милионе омогућавајући заинтересованим странама приступ Џоу Бајдену. "Између десетина лажних компанија које је Бајден основао, остварени су милионски електронски трансфери", навео је Комер.

Одбијање Министарства финансија да пружи информације

Конгресмен је указао и на такозване црвене заставице - извештаје које банке упућују Министарству финансија у вези са сумњивим трансакцијама, при чему се наводи да су разне финансијске институције поднеле скоро "150 извештаја о сумњивим активностима" (САР) надлежном министарству. Такви документи се обично подносе када постоји сумња на прање новца, превару или друге врсте криминалних активности, објаснио је Комер.

"Један такав документ, који је америчка банка послала Министарству финансија, повезује Хантера Бајдена и његове пословне сараднике са међународном трговином људима", навео је конгресмен.

"Неколико пута смо позивали Министарство финансија да достави додатна финансијска документа републиканцима у Комитету, али је Министарство финансија до сада то одбијало", тврди Комер.

Комер је додао да је Хантер Бајден покушао да "избегне", тачније да заташка те извештаје уз помоћ неименованог бившег званичника Клинтонове администрације.

"Нови Конгрес ће наставити да тражи све доказе, посебно банковне евиденције“, рекао је Комер.

Републиканци су обезбедили већину од 218 места неопходних за преузимање контроле над Доњим домом. 

На данашњој презентацији, Комер је рекао и да је истрага републиканаца пронашла везе између финансија, кредитних картица и банковних рачуна Џоа и Хантера Бајдена.

Џо Бајден, вођа "породичног клана"

Конгресна истрага ће бити проширена на пословне активности Џима Бајдена, брата председника Џоа Бајдена. Џим је оптужен да води шему "pay-to-play" (плати да играш), која је садашњем председнику омогућавала подизање зајмова од више стотина хиљада долара које никада није намеравао да врати у замену за његов утицај.

"Републиканци из Комитета су открили доказе о федералним злочинима из којих су чланови председникове породице извукли корист." То укључује заверу или превару Сједињених Држава, као и низ других дела, укључујући "кршење Закона о регистрацији страних агената, кршења Закона о корупцији у иностранству, кршења Закона о заштити жртава трговине људима, утаје пореза, прање новца и завере ради прања новца", рекао је Комер, сумирајући криминалне радње којим ће се истражитељи бавити.

Новинарима се обратио и конгресмен Џим Џордан:

"Почео бих само са овим питањем: Који део презентације господина Комера је био 'руска дезинформација'?", упитао је представник Џордан новинаре, имајући у виду напоре ФБИ и медија да сузбију извештавање "Њујорк поста" о Хантеровом лаптопу уочи преседничких избора 2020.

Између октобра 2020. и пролећа 2022. Бајденови сарадници и либерални медији, укључујући "Вашингтон пост", "Њујорк тајмс" и Си-Ен-Ен, одбацили су тврдње о лаптопу који је Хантер Бајден оставио у радионици у Делаверу као "руску дезинформацију."

Компјутер, тврде когресмени, садржи стотине хиљада мејлова, фотографија, видео снимака и текстуалних порука који указују на широк спектар неприкладних и потенцијално незаконитих активности, укључујући и снимак Хантера који пуши крек кокаин, чаврља са проституткама и организује сумњиве пословне планове између страних бизнисмена и његовог оца. Електронске поруке укључују десетине референци на "великог момка", за шта се сумња да се односи на старијег Бајдена.

Хантер Бајден је већ под федералном истрагом. Прошлог месеца су амерички медији известили да је држава прикупила довољно доказа да га оптужи за пореске прекршаје и ометање правде.

image