Свет

Илон Маск у истрази "лаптопа из пакла" Хантера Бајдена

Републикански конгресмен позива новог власника Твитера да обелодани шта се крије у лаптопу Бајденовог сина
Илон Маск у истрази "лаптопа из пакла" Хантера Бајденаwww.globallookpress.com © www.imago-images.de

Републикански конгресмен Џејмс Комер позвао је Илона Маска, новог власника "Твитера", да до 11. новембра преда "све документе у вези са одлуком ’Твитера’ да се цензурише прича о лаптопу Хантера Бајдена на овој платформи."

Такође је затражио да јавност добије увид и у преписке између "Твитера" и ФБИ и других америчких агенција.

Ком­про­ми­ту­ју­ће ин­фор­ма­ци­је о трговини утицајем Бајденовог сина Хантера појавиле су се уочи из­бо­ра 2020, а глав­ни ме­ди­ји су их иг­но­ри­са­ли. У лапто­пу Хантера Бајдена, који је он оставио у сервису и заборавио да дође по њега, пронађени су мејлови који указују да је ко­ри­стио моћ свог оца за скла­пање по­сло­ва у Укра­ји­ни и Кини. 

"Верујемо да је отворен приступ информацијама основни принцип за све слободне људе, а амерички народ заслужује да зна зашто је ’Твитер’ потиснуо или цензурисао причу о Бајденовом лаптопу непосредно пре избора 2020", истакао је Комер у отвореном писму Маску.

Комер је навео да је претходни покушај истраге био неуспешан, пошто бивши извршни директор "Твитера" Параг Агравал никада није одговорио зашто је компанија ограничила домет чланка "Њујорк поста" о мејловима преузетим из "лаптопа из пакла" Хантера Бајдена. Убрзо након објављивања, Твитер је не само забранио корисницима да деле чланак, већ је и суспендовао налог "Њујорк поста" на две недеље.

Илон Маск је овим поводом у априлу изјавио да је обустављање налога на Твитеру било "невероватно неприкладно".

Нови власник "Твитера" каже да се залаже за смањење цензуре, описујући слободу говора као "темељ функционалне демократије".

И друге дру­штве­не мре­же су укла­ња­ле при­чу о Бајдену, тврде­ћи да је реч о ла­жним ве­сти­ма. Осни­вач Феј­сбу­ка Марк За­кер­берг по­твр­дио је да је бри­сао об­ја­ве о овој те­ми, пошто му је ФБИ скре­нуо па­жњу да је реч о "руским дез­ин­форма­ци­ја­ма". Касније се испоставило да је лап­топ за­и­ста при­па­дао Хан­те­ру Бај­де­ну, и да је ма­кар део мејлова био аутен­ти­чан.

image