Србија и Балкан

Још један план Квинте: Србе настрадале у БиХ уписују као жртве "српске агресије"

Председница Удружења жена жртава рата у Републици Српској упозорила је да одређене организације, на перфидан начин, спроводе сумњиве послове како би све жртве евидентирали као страдале од "српске агресије"
Још један план Квинте: Србе настрадале у БиХ уписују као жртве "српске агресије"www.globallookpress.com © Russell Gordo

Из Удружења жена жртава рата Републике Српске упозоравају да поједине невладине организације из тог ентитета покушавају да дођу до српских жртава рата како би се ти спискови доставили надлежном центру у Сарајеву, који их евидентира као "босанске жртве српске агресије", пише "Политика".

Председница удружења жена жртава рата РС Божица Живковић Рајилић каже да се поједине организације, које у свом чланству немају ниједну жртву рата или члана породице који је страдао, баве сумњивим пословима.

"Појавила су се удружења у Републици Српској, која су уствари сервиси који раде у договору са Сарајевом, а пре свега са страним донаторима, а да при том уопште немају чланство. Они пишу пројекте, финансирају их државе Квинте или директно Брисел. Дају новац жртвама за учешће у неким, тобож округлим столовима, пописују их, како би све жртве евидентирали као жртве страдале од агресије Србије на БиХ. Испада да сам и ја, као и остале жене из нашег удружења, жртве, како они кажу, српске агресије, а знамо ко су били наши џелати. То се ради јако перфидно", наводи Живковић Рајилић и додаје да је њено удружење обавестило чланство да не контактирају са тим организацијама.

"Тридесет година након рата подижу се лажне оптужнице, на основу података и имена која прикупе. О томе сам обавестила и представнике власти у РС. Спорне организације сада захтевају продужетак важења рока Закона о заштити ратне тортуре, за који смо се ми изборили. Тај закон има рок трајања од пет година. Прошло је тридесет година од наших мука, велики број жена је преминуо и пре доношења закона, а од постојећих 500 жена које остварују право, сваки дан је број све мањи. Они сада траже продужење рока, како би нека бошњачка удружења из рецимо Јање или Приједора, увели у права као жртве ратне тортуре", рекла је председница удружења, истичући да би резултат тога био да би стотине бораца Војске РС било оптужено за злочине.

"Наше удружење има чланице Бошњакиње и Хрватице, али њихов план је да се сада и особе из дијаспоре пријаве као жртве тортуре, што по постојећем закону нису могли. Тако да се удар на Републику Српску сем на политичком нивоу, веома перфидно и далеко од рефлектора води и на нивоу локалних организација, које финансирају земље Квинте", тврди она.

Председница овог удружења, које је од националног интереса, за "Политику" је истакла да су удружења српских жртава покушавала да обезбеде помоћ за свој рад из иностранства.

"Сви знамо да пишемо пројекте, и писали смо страним амбасадама, али никада ниједна српска организација од националног интереса, ни ми, ни породице погинулих или ратни војни инвалиди, нисмо добили помоћ западних земаља. То могу да добију само они чија је делатност попут рецимо ’Жена у црном’ и сличне организације какве делују и у Републици Српској", закључила је Божица Живковић Рајилић.

image