Спорт

Здјелар: Руси морају да навијају за Србе на Мундијалу; боли ме што нисам део репрезентације

Фудбалер ЦСКА Саша Здјелар сматра да је квалитет фудбала у московском дербију против Спартака на вишем нивоу него у београдском између Црвене звезде и Партизана. Он је у разговору за руске медије открио у чему се разликује фудбал у Русији у односу на остале земље у којима је играо, као и да се нада да ће опет наступати за репрезентацију Србије, за коју ће навијати Руси на предстојећем Светском првенству у Катару.
Здјелар: Руси морају да навијају за Србе на Мундијалу; боли ме што нисам део репрезентацијеGetty © Srdjan Stevanovic / Stringer

"Био сам веома пријатно изненађен квалитетом фудбала у дербију. У поређењу са Србијом, квалитет је јасно на страни московских тимова. Штавише, ове сезоне и ЦСКА и Спартак показују веома занимљив фудбал. Мислим да су сви који су били на стадиону уживали у игри. Много шанси, пуно голова, много позитивних ствари за фудбал. Био је то један од најлепших, добрих мечева од почетка сезоне", рекао је Здјелар на почетку разговора за портал Метаратингс.ру.

Ипак постоји једна ствар у којој су Београђани у предности када је дерби у питању. Некадашњи везиста Партизана сматра да такав ниво фудбала заслужује да буде више испраћен.

"Али заиста немамо довољно навијача да употпунимо целу слику. Штавише, играли смо дерби на нашем стадиону, где би навијачи били 12. играч".

Саша Здјелар је у ЦСКА прешао у јулу ове године. Везиста је током каријере играо за ОФК и Партизан, као и за грчки Олимпијакос и шпанску Мајорку. Новинара је занимала разлика између фудбала у земљама у којима је играо у односу на онај у Русији.

"Русију, пре свега, одликује инфраструктура. Мислим да је Русија, у поређењу са свим земљама у којима сам играо, отишла далеко у том погледу, да је нико не може сустићи. Погледајте нове стадионе, базе, спортске центре. Све је урађено тако да играчи мисле само на фудбал. Фудбал може да се игра без обзира какви су временски услови. У Србији то није случај, није могуће играти у децембру".

Авантура возом

У Србији фудбалери на сва гостовања одлазе аутобусом. У огромној земљи каква је Русија то није могуће, већ се на гостујуће утакмице лети по неколико сати авионом, а ако су клубови ближе онда чувеном железницом. Здјелару и његовом саиграчу Милану Гајићу је одлазак на утакмицу у Ростов био права авантура.

"У Србији сам навикао да само на европска гостовања, поготово у првом делу сезоне, одлазимо авионом. Овде је другачије уређено. Срећом, играмо против доста клубова из Москве, па нема честих путовања, која се разликују од путовања у Србији. За мог сународника Милана Гајића и мене је одлазак на гостовање у Ростов возом била права авантура, нешто тотално ново. Причали смо и шалили се са саиграчима, било је тотално необично и лепо искуство".

Србија и Русија

Здјелар је био део "златне генерације" Орлића, која чини базу садашње "А" репрезентације, а која је 2015. године освојила Светско првенство за свој узраст. Некадашњи фудбалер ОФК и Партизана се нада да ће у будућности и он заиграти за сениорску репрезентацију.

"Србија је моја домовина. Са омладинцима сам освојио значајан трофеј, захваљујући коме ће ме, вероватно, памтити док сам жив. Наравно, боли ме што сам одиграо само неколико утакмица за сениорску репрезентацију, с обзиром да сам толико година "на сцени". Једном нам је једноставно речено да неће звати играче из шампионата Србије. Сада сам у бољем првенству и надам се да ћу у будућности поново бити у репрезентацији. Мој задатак је да радим. Надам се да ће Драган Стојковић, селектор, пратити руско првенство и једног дана ми упутити позив у репрезентацију".

Фудбалски савез Русије је недавно поручио да ће на предстојећем Светском првенству у фудбалу навијати за Србију, а новинар констатује да је идентична ситуација са већином Руса.

"Ако гледате објективно, Руси више немају за кога да навијају на Светском првенству (смех). Једина смо православна земља на турниру, логично је да ће навијати за Србију. Нажалост, Русија не учествује на тaкмичењу, али се надам да ће нас Руси подржати", поручио је Здјелар.

image