Спорт

Пољска – искуство, чврстина и Роберт Левандовски

Ако је судити по претходним годинама, Пољаци немају превише оптимизма пред турнир у Катару.
Пољска – искуство, чврстина и Роберт ЛевандовскиGettyimages.ru © Dan Mullan

Али, ако је искусна екипа, предвођена Робертом Левандовским, извукла поуке из прошлости, Пољаци могу бити озбиљна претња на предстојећем Мундијалу.

Иако годинама немају запажен успех на интернационалном нивоу, два трећа места на Мундијалима (пре готово пола века), али и присуство једног од најбољих нападача данашњице, говоре да Пољаци имају потенцијал да заблистају у Катару.

Чврста и искусна одбрана, прекаљени голгетер и неуспеси са претходних турнира, могу бити савршен спој на овом Светском првенству.

Историја

Мундијал у Катару биће девети по реду за Пољаке.

Највећи успех остварили су 1974. године (а исти су поновили осам година касније) када су освојили треће место на турниру.

Иако имају једног од најбољих нападача данашњице, Пољаци нису успели да се пласирају на Мундијале у Јужној Африци и у Бразилу, већ су тек у Русији 2018. године успели да заиграју на највећој сцени.

Пут до Катара

Пољаци су на тежи начин пронашли пут до Катара, али су на том путу имали и олакшавајућу околност.

У групној фази су заузели друго место, иза Енглеза, а испред Албаније, Мађарске, Андоре и Сан Марина.

Друго место је послало Пољаке у плеј-оф, где је требало да се састану са Русијом.

Како је Русија политичком одлуком искључена из квалификација, Пољаци су играли само у финалу плеј-офа, против Шведске, коју су победили са 2:0.

Највеће звезде

Јавност у Пољској све наде полаже у Роберта Левандовског.

Најбољи стрелац у историји националног тима има 34 године, али у дресу Барселоне показује да, када је он у питању, године ништа не значе.

Капитен је свестан да је на заласку каријере, па ће му наступ у Катару бити један од последњих значајних у дресу са националним грбом.

Има подршку искусних саиграча – ту је Пјотр Зјелински из Наполија, голман Јувентуса Војћех Шченсни, али и талентовани Себастијан Шимански.

image