Свет

Француска: Нова упозорења о могућој несташици струје

Ситуација делује мање ризично у децембру и од краја фебруара, али месец јануар сада носи више ризика него у претходној анализи, навели су из мрежног оператера РТЕ
Француска: Нова упозорења о могућој несташици струје© Jessica Lichetzki/dpa

Француска се суочава са ризиком да остане без струје у јануару јер ће расположивост струје из нуклеарних електрана у земљи вероватно бити нижа него што се раније предвиђало, упозорио је у петак национални мрежни оператер РТЕ.

Из компаније су, такође, навели да смањење потражње за струјом чини несташицу следећег месеца мање вероватном, него што се то раније очекивало.

"Ситуација делује мање ризично у децембру и од краја фебруара, али месец јануар сада носи више ризика него у претходној анализи", наводи РТЕ.

Мрежни оператер ЕДФ раније је упозорио да би поправке и одржавање скоро половине нуклеарних електрана у земљи могле да Француску, која је традиционално била извозник електричне енергије, претворе у увозника ове године.

Француска производи око 70 одсто своје електричне енергије из 56 нуклеарних реактора. Међутим, тренутно их је на мрежи само 31. ЕДФ планира да поново покрене 15 блокова до краја године, са још десет у прва два месеца 2023. Неки други реактори ће такође морати да буду заустављени ради планираног одржавања.

Француска влада позвала је предузећа и домаћинства да штеде енергију како би избегли нестанке струје. У случају могуће несташице струје, РТЕ ће три дана унапред покренути црвено упозорење "Ековат" захтевајући смањену потрошњу.

Ризик од прибегавања "Ековат" систему je висок у јануару, саопштили су из РТЕ, али додали су да ће то у великој мери зависити од климатских услова, као што је потенцијално захлађење, упозорио је оператер.

image