Србија и Балкан

Скупа струја затвара хотеле у Хрватској

Сви услови за одличну постсезону су испуњени, али рачуни су им превисоки
Скупа струја затвара хотеле у Хрватскојwww.globallookpress.com © Frauke Scholz/imageBROKER.com

Због скупе електричне енергије хотели на Макарској ривијери и на острвима у хрватском делу Јадрана преко зиме ће бити затворени, преноси  Хрватска радио-телевизија, позивајући се на локалне туристичке раднике.

Ни лепо време на Јадрану, ни директни летови од европских престоница до Сплита, сјајна сезона и раст прихода нису помогли, јер су рачуни за струју постали превисоки.

"Трошкови су отишли у небеса да се рад једноставно не исплати. Нешто што сте плаћали 100 сада је 300, а исто тако цена хране је отишла горе. Знамо да цене падају у јануару, тако да трошкови руше приходе и ми смо затворили", рекао је Крунослав Шошић из компаније "Блуесун хотелс".

Хотелијери у Сплиту, ипак ће радити током постсезоне.

"Већ традиционално остајемо отворени током целог зимског периода. Радујемо се што ћемо имати локалне госте, госте из региона да дођу на велнес викенд, уживају у гастрономским деликатесима и сунцу", каже директорка продаје ланца хотела Радисон блу Кристине Рогаљске.

Директор Жупанијске коморе Сплит Јозе Томаш појаснио је да је већи број хотелијера из Сплита потписао са добављачима енергената уговоре о гарантованој цени, тако да она неће имати утицај на цене услуга хотела.

image