Економија

Француска укључује "црвени ековат": Остају неколико дана без струје?

Поправке и одржавање скоро половине нуклеарних електрана претварају ову земљу, која је до сада извозила електричну енергију, у увозника струје
Француска укључује "црвени ековат": Остају неколико дана без струје?www.globallookpress.com © © Sina Schuldt

Француска ризикује да током ове зиме неколико дана остане без струје, јер се земља бори са несташицом електричне енергије због кварова на нуклеарним електранама, рекао је оператер мреже ЕДФ.

Поправке и одржавање скоро половине нуклеарних електрана оператера "Електриците де Франс" претварају ову земљу, која је до сада извозила електричну енергију, у увозника струје, преноси "Блумберг". То приморава француске кориснике да увозе струју од својих суседа, где су цене нагло порасле након што је Европска унија увела санкције Русији.

Позиви на штедњу

У покушају да избегне несташицу струје, француска влада је позвала предузећа, локалне самоуправе и домаћинства да штеде енергију. Уколико мрежни оператер РТЕ буде очекивао несташицу струје, покренуће црвено упозорење "ековат" како би упозорио кориснике да смање потрошњу, покушавајући да избегне рестрикције. 

"Остајемо у ситуацији посебне будности", рекао је председник ове компаније Ксавијер Пехачик на "Радио класик" у понедељак.

О упозорењима на рестрикције у Француској говори се више од два месеца. Оно је уследило након што је ЕДФ утврдио да је у исправном стању само 31 од 56 атомских реактора на мрежи. Оператер сада тврди да би у децембру могао да пусти у рад 42 јединице и још 4 у јануару, саопштила је ова компанија прошле недеље.

Француском електричном енергијом, очекује се, трговаће се у првом кварталу наредне године два пута више него у суседној Немачкој, јер трговци у цену укључују ризике због могућих прекида рада нуклеарних реактора. Сада цена износи око 670 евра по мегават-сату, што је отприлике двоструко више него ове године.

"Ековат" црвени аларм

"РТЕ ће 18. новембра ажурирати своју процену за наредне четири недеље на основу најновијих прогноза оператера мреже, што укључује доступност нуклеарних електрана, потрошњу енергије и временске прилике", рекао је Пехачик, додајући да поправке нуклеарних електрана могу трајати дуже него што је планирано.

Подаци РТЕ-а за четири недеље завршени су 6. новембра и прилагођени су прогнозама временских прилика. Они показују нижу потрошњу електричне енергије за 6,8 одсто од нивоа пре пандемије ковида.

Ако буде издато "ековат" упозорење, очекује се да би десетак великих произвођача могло да смањи своју потрошњу, рекао је шеф РТЕ-а, а то би представљало смањење од око 1,2 гигавата, што је еквивалент производњи једног нуклеарног реактора.

До претњи рестрикцијама струје у Француској долази након што је министарка енергетике Ањес Панијер Рунашер почетком новембра за радио "Франс интер" изјавила да "нема разлога" да се очекује да енергетски оператер ЕДФ неће моћи да поновно покрене све своје реакторе и да ће сви бити поправљени на време.

image