Србија и Балкан

Вучић: Ситуација на КиМ најтежа у последњих 10 година

Срби се не враћају у институције, већ спречавају Куртијев "паклени план", поручио председник Србије
Вучић: Ситуација на КиМ најтежа у последњих 10 година© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/bs

Председник Србије Александар Вучић рекао је да у понедељак у осам ујутру почиње састанак у Бриселу са премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем.

Он је додао да није оптимиста и да ће отићи на састанак, како им не би дао "довољан разлог да окриве Србију да у нечему неће да учествује".

"Ми смо рекли да морате оформите Заједницу српских општина у складу са предлогом српског управљачког тима, a не немачких невладиних организација. Тај предлог одавно имате. Под број два, да укинете ову одлуку о таблицама, зато што сте заједно са западним представницима обмањивали јавност да је то нешто на шта имате право", навео је Вучић.

Председник Србије је, гостујући на телевизији "Прва", истакао да "нема сумње" да је ситуација на Косову и Метохији најтежа у последњих 10 година.

"Направили смо важне споразуме о дипломама и личним картама и чинило се да ће то бити подстрек за напредак наших разговора. Тог дана у Берлину Курти је, по ко зна који пут, али тада на можда најважнијем месту у Европи, рекао да ЗСО неће формирати. То ће рећи да Бриселски споразум за њега важи само у делу који се њему свиђа. Саопштио је фазе о таблицама, од којих је последња одузимање возила, а трећа порука је била о смени Ненада Ђурића, командира за север. Курти нема право да га смењује, нити се пита за његово постављање. Тада су Срби схватили да са тим човеком нема договора", рекао је Вучић.

Он је напоменуо да се Срби не враћају у институције, већ спречавају Куртијев "паклени план".

"А тај план је да лажни Срби треба да признају да постоји косовска војска, да укину тзв. дуплу већину и да наравно кажу да нема потребе за ЗСО и да после кажу: Па са тим су се сагласили српски посланици", рекао је председник и додао да је Курти показао да не жели Србе на Косову и Метохији.

Вучић је истакао да је "апсолутно сигуран" да ће Српска листа бојкотовати изборе које је Приштина расписала.

Уколико сутра не дође до договора, може настати "пакао на терену", упозорио је председник Србије и поручио да косовска полиција нема шта да тражи на северу КиМ, те да ће Србија бити уз свој народ, а да ће Срби чувати своја огњишта.

Он је рекао да се нада да неће доћи до рата, али да то више не зависи од Србије.

"Ми смо све учинили да то избегнемо", навео је Вучић и додао да ће ситуација искључиво зависити од притиска међународне заједнице на Приштину.

"Имали смо коректну изјаву Стјуарта Пича који је рекао да ЗСО мора да се формира. Ми можемо да рачунамо на себе и то је то, нама нико није стварао државу осим нас. Много крви је српски народ пролио да би створио државу, много векова то траје, да бисмо имали своју независност и никада нам је нико није стварао", истакао је председник.

Када је реч о француско-немачком предлогу, Вучић је рекао да нема помака јер нам "нису дали шансу".

"Ја га никад нисам детаљно коментарисао иако смо ми писали одговор у нон-пејперу. Ако ме питате, ја не говорим ни да смо одбили, ни да смо прихватили јер смо спремни да разговарамо, али просто нису нам дали шансу", навео је он.

Неувођење санкција Русији је паметна политика

Александар Вучић је истакао да је одлука да се не уведу санкције Русији "била наша одлука и наша политика". 

"Издржали смо бројне притиске 270 дана, а подсетићу вас, говорили су у кампањи да ћу одмах да попустим. Нисмо увели санкције. То је одлука наших државних органа, то је паметна политика, политика која осуђује напад на државу, тиме чувамо позицију Србије, како бисмо после тога могли да бранимо напад на нашу земљу, а санкције не морам и мислим да не би било добро да уводимо", рекао је Вучић и додао:

"Мени није проблем да објасним људима када дође тренутак да морамо, али Србија је досад имала снаге да то издржи. Српска држава се показала снажнијом, озбиљнијом, одговорнијом и показала да жели да чува своју слободу и независност. Ја тврдоглаво инсистирам на заштити интереса Србије и грађана Србије".

image
VV inauguration
banner