Србија и Балкан

Вучић: Нисмо постигли никакав договор

У фокусу разговора решавање актуелне кризе у вези са таблицама и повратак Срба у институције на КиМ
Вучић: Нисмо постигли никакав договор© Европски савет

У Бриселу су данас одржани хитни састанци поводом ситуације на Косову и Метохији, а у фокусу разговора је решавање актуелне кризе у вези са таблицама и повратак Срба у институције на КиМ.

Најпре је одржан одвојени састанак шефа дипломатије ЕУ Жозепа Бореља и представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака са премијером привремених институција Аљбином Куртијем, након чега је са европским посредницима разговaрао председник Србије Александар Вучић.

После одвојених састанака, европски званичници су одржали заједнички састанак са Вучићем и Куртијем који је трајао неколико сати, после чега су се поново састали са премијером привремених институција.

  • 21. нов 2022 • 18:08

    18:08

    Предлог Приштине одбијен у Бриселу, тврди Бајрами

    Амбасадор тзв. Косова у Бриселу Агрон Бајрами рекао је да је приштинска страна на састанку предложила да се обуставе даље фазе у вези са регистарским таблицама, али да је тај предлог одбијен.

    "На хитном састанку који је сазвао Жозеп Борељ, Косово је предложило да се суспендују даље фазе за регистарске таблице, у замену да Србија престане да издаје нелегалне регистарске таблице, а да ЕУ започне преговарачки процес на основу најновијег предлога који подржавају Немачка и Француска. Зачудо, ово је одбијено", написао је Бајрами на Твитеру.

    EditDelete

  • 17:12

    Хоти критиковао Куртија: Уместо да слушамо Американце, ми преговарамо са Србијом

    Након непостизања споразума о регистарским таблицама, бивши премијер тзв. Косова Авдулах Хоти критиковао је  Аљбина Куртија због његовог приступа.

    Он је у објави на Фејсбуку појаснио да у таквим случајевима треба послушати Сједињене Америчке Државе, у случају да Косово не жели да се врати тамо где је било.

    "Овај приступ не води никуда. Иако је Косово у праву када инсистира на успостављању законитости, овај приступ нас враћа на технички дијалог за повратак Срба у институције, на дијалог за управљање ситуацијом, а не на дијалог за коначни договор за узајамно признавање. Оваква ситуација одговара Србији, а не нама", написао је Хоти.

    Он је чак нагласио да састанци који се одржавају у Бриселу немају за циљ закључивање споразума.

    "Сада је потребно преговарати у Бриселу да се проблеми реше, а не да се закључи споразум", написао је Хоти. 

    "Уместо да слушамо савете Американаца у вези са одлуком о таблицама, о томе се преговара са Србијом у Бриселу!!!", закључио је свовју објаву.

  • 17:00

    Абот: Непостизање договора је "разочаравајуће"

    Британски амбасадор на тзв. Косову Николас Абот оценио је непостизање договора Београда и Приштине као "разочаравајуће". 

    "Тренутна ситуација представља ризик за безбедност и живот обичних људи на Косову и омета мисију Владе да побољша њихове животе. Све стране треба да избегавају радње које би могле да доведу до ескалације тензија или да изазову претње по безбедност. Постоји хитна потреба да се постигне напредак у постизању споразума о нормализацији, чиме би спорови око питања као што су регистарске таблице били непотребни", написао је Абот на Фејсбуку.

  • 16:52

    Курти: Борељ је одустао од предлога ЕУ!

    Аљбин Курти критиковао је високог представника ЕУ за спољну политику Жозепа Бореља због одустајања од марта 2023. године као коначног датума за нормализацију односа 'Косова' и Србије, пише "Коха".

    Он је рекао да је ЕУ предложила да тзв. Косово не изриче казне за регистарске таблице, да настави са опоменама и да Србија више не издаје таблице са акронимима косовских градова.

    "Наравно, за нас није прихватљиво ако то не прати оно због чега смо овде позвани, а то је договор да се хитно обавежемо на коначни договор за пуну нормализацију односа. Рок је био март 2023. Дакле, долазимо овде у Брисел да се договоримо о новом путу за споразум пре марта 2023. Са жаљењем морам да кажем да су посредници, у овом случају Борељ, одустали од мартовског рока 2023. и од предлога ЕУ за нормализацију односа", рекао је Курти.

    Он је додао да је, када су се састали у Паризу у оквиру Мировног форума, Борељ рекао да предлог није француско-немачки, већ европски и подржан од Француске и Немачке.

    "У реду, онда ћемо то назвати и предлогом ЕУ. Међутим, данас са жаљењем кажем да је одустао од предлога ЕУ за нормализацију односа 'Косова' и Србије. Кажем то са жаљењем, јер су они сами предложили март 2023, а са друге стране, предлог је из Европске уније", рекао је Курти.

    Он је истакао да је увек спреман да отпутује у Брисел на разговор, али да би разговори требало да буду усмерени на међусобно признавање.

    "Спреман сам да долазим овде, одржавам састанке, увек са истом структуром и редоследом, коначан договор са пуном нормализацијом односа, који у средишту има обострано признање и актуелна питања која су различите природе, укључујући и регистарске таблице. Међутим, једно без другог не постоји, не можемо бити неодговорни да се не бавимо актуелним темама и да се претворимо у државне челнике који се баве само питањима регистарских таблица, а не разговарају о нормализацији односа. Зато смо у овој ситуацији у којој смо сада", рекао је Курти.

    Он је додао да очекује да ће ЕУ стати иза његовог предлога за нормализацију односа.

    "Након осам сати разговора и шест састанака, три билатерална и три трилатерална, немамо договор", рекао је Курти.

  • 16:10

    Борељ: Вучић прихватио предлоге, Курти није

    Високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ изразио је жаљење што није постигнут договор Београда и Приштине о таблицама и упутио критике на рачун Приштине.

    Он је за медије рекао да је осам сати имао разговоре са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених власти у Приштини Аљбином Куртијем, али да није било договора.

    Борељ је истакао да је ЕУ предала предлог који је могао да спречи ризик ескалације, који је Вучић прихватио, али није и Курти.

    "Зато молим обе стране, а очекујем пре свега од Косова да одмах суспеднује даље кораке у вези са пререгистрацијом возила на северу. А од Србије очекујем да суспендује издавање нових таблица КМ. То је био и предлог решења, али пошто није усвојен, апелујем да се примени јер нам то даје време за проналажење одрживог решења за ово питање у контексту нормализације односа", поручио је он.

    Борељ је казао да изостанак договора значи и да ће морати да повуче закључке о томе како се води процес преговора.

    "Информисаћу своје колеге у ЕУ и међународне партнере о понашању страна у разговорима и недостатку поштовања међународних правних обавеза, што се посебно односи на Косово", поручио је он.

    У обраћању медијима Борељ је нагласио да је било је важно што су се Вучић и Курти одазвали позиву да дођу у Брисел.

    "Јер смо се нашли поново у новој кризној ситуацији. Последња три месеца идемо од кризе до кризе. Овог пута је горе него у августу када су Курти и Вучић били у Бриселу да спрече претходну кризу", објаснио је он.

    Борељ је казао да се ситуација око таблица погоршала јер је Приштина одлучила да од 21.новембра кажњава све који нису пререгистровали своја возила на северу Косова.

    Као последица тога, подсетио је, косовски Срби су се повукли из косовских институција.

    Према његовим речима око 50 косовских полицајаца остало је у полицијским станицама на северу, што је, истиче, недовољно.

    Тиме се, упозорава, ствара опасан безбедносни вакуум у веома крхкој ситуацији.

    Истакао је да Еулекс и Кфор не могу да преузму улогу локалне полиције, јер то није у њиховом мандату и капацитету.

    "Владавина права не треба да се користи као изговор за тензије и ескалацију. Постигнути договори током дијалога, под посредовањем ЕУ, морају да се поштују", поручио је Борељ.

    Указао је да су ЕУ и њени међународни партнери позивали на деескалацију.

    "Данашњи састанак имао је за циљ деескалацију ситуације, обезбеђивање мира и стабилност, како би се спречила криза са опасним последицама. Од прошлог лета преокупирани смо сталним кризама и крећемо се од рокова до рокова, од кризе до кризе. Нисмо били у могућности да се посветимо правом питању, а то је нормализација односа, који би решила те проблеме", рекао је он.

    Пренео је да је странама јасно рекао да се мора престати са зачараним кругом криза и рокова.

    "Вучић и Курти су изабрани лидери са снажним мандатом и очекујемо да покажу лидерство и раде на напретку нормализације односа, како би могао да се постигне напредак на европском путу. Али после много сати дискусије, две стране се нису договориле", рекао је он.

    Додао је да је лидерима ставио до знања да, ако им је једини циљ европски пут којем су посвећени, ЕУ очекује да се понашају у складу с тим.

    Дијалог ће, каже, остати приоритет његовог рада и нагласио је да подржава немачко-француски предлог, јер је то једини пут.

    "Надам се да ће обе стране испунити моје захтеве како би се избегла даља екслација и опасна криза", закључио је Борељ.

    Изјаве шефа европске дипломатије пренео је на Твитеру и портпарол ЕУ Петер Стано.

  • 15:56

    Вучићево обраћање грађанима вечерас у 19 часова

    Председник Александар Вучић обратиће се грађанима вечерас у 19 часова на РТС 1. 

  • 15:25

    Вучић: Нисмо успели да постигнемо никакав договор!

    Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, после састанка са представницима ЕУ и Приштине у Бриселу , који су трајали дуже од седам сати, да није постигнут апсолутно никакав договор.

    "Из мени нејасних разлога нисмо успели да постигнемо апсолутно никакав договор. Српска страна била је потпуно конструктивна и десет пута су мењани текстови које смо прихватили, али албанска страна би увек додавала нешто што је било јасно да није могуће", објаснио је он у изјави новинарима.

    Најавио је да ће сачекати изјаву високог представника за спољну политику и безбедност ЕУ Жозепа Бореља, шта ће бити његов савет.

    "Желим да све утиске саберем, сачувао сам све папире. Обратићу се нашем народу вечерас или сутра, у зависности када се вратимо", рекао је он.

    Вучић је истакао да су пред нама бесане ноћи, много тешких дана.

    "Али послушаћемо што ће бити савет и захтев високог представника. Он је тражио да не примењују казне, а да ми не издајемо нове таблице КМ што смо рекли да је све у реду. Поштоваћемо и понашати се у складу с тим", најавио је он.

    Вучић је поновио да су пред нама не лаки дани.

    "Јасно је свима у ЕУ, али и у свету ко је био конструктиван, ко је желео договор и очување мира. Инсистирали смо једино да морају да се поштују договори који су потписани".

    "Неки не желе да се примењује оно што је потписано", додао је он.

    Вучић је казао да не мисли да имамо трагедију, али ни да ће бити лако у наредном периоду. Он је додао да ће се по повратку из Брисела обратити грађанима.

    "Не знам када ћемо стићи назад, да ли вечерас, или сутра, али ћу се обратити грађанима са свим закључцима", рекао је Вучић.

    Он је српском народу на КиМ поручио да ће држава бити уз њих.

    "Бићемо уз њих, и њихова држава ће увек, без обзира на све, бити уз њих", поручио је председник Србије.

  • 15:06

    "Албанијан пост": Специјалне јединице добиле наређење да повећају број припадника на северу

    Специјалне јединице "косовске полиције" добиле су наређење да повећају број на припадника на северу Косова и Метохије, пише "Албанијан пост".

    Према сазнањима портала, специјалне јединице морају да буду у приправности за евентуални полазак на север покрајине и то ће учинити из базе "Белведере" која се налази у јужном делу Косовске Митровице.

    Истовремено, "Албанијан пост" наводи да је примећено приближавање српске жандармерије ка административном прелазу.

    Портал напомиње да није познато да ли евентуално померање "косовске полиције" има везе са разговорима у Бриселу.

  • 14:52

    Вучић се огласио на Инстаграму

    Док траје нови састанак Куртија и европских представника, председник Србије је на Инстаграму објавио фотографију на којој се види да игра шах.

    "Док чекамо завршетак билатерале између Приштине и Брисела", наводи се у опису фотографије.

  • 14:36

    Танјуг: Још једна билатерала Куртија са званичницима ЕУ

    Након вишесатног заједничког састанка званичника ЕУ са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених пришитнских инситуција Аљбином Куртијем, у току је још један билатерални састанак представника ЕУ са приштинском делегацијом, јавља Танјуг.

    Претпоставља се да је реч о додатном напору да Приштина пристане на неку врсту договора.

image