Спорт

Короман за РТ Балкан о Катару, скандалима у репрезентацији и зашто је постао "Путинофил"

Некадашњи репрезентативац Србије у фудбалу Огњен Короман у разговору за РТ Балкан изнео је своја очекивања од репрезентације Србије на Светском првенству у Катару, присетио се неких момената из своје играчке каријере, али је говорио и о феноменалним односима које има у Русији.
Короман за РТ Балкан о Катару, скандалима у репрезентацији и зашто је постао "Путинофил"© RT Balkan/Katarina Kostić

Србија је у Катар стигла у сјајном расположењу под диригентском палицом селектора Драгана Стојковића Пиксија, који је вратио веру у национални тим.

"Орлови" су смештени у групу Г са селекцијама Бразила, Швајцарске и Камеруна.

Пиксијева Србија у Катару

Короман је за наш портал истакао да Србија има квалитет да уради нешто велико у Катару, али да се бројне околности које на то могу да утичу.

"Не допадају ми се повреде које су снашле наше играче баш уочи Светског првенства. Ту пре свега мислим на Александра Митровића, али и на Душана Влаховића који је такође имао неких проблема са повредом, а одличан је играч", рекао је Огњен Короман на почетку разговора за РТ Балкан.

"Наравно, као и сви надам се најбољем, а о самој прогнози је тешко говорити док не почне само првенство. Све је могуће, имамо сјајне играче и селектора, али постоје разни фактори који још утичу на то попут повреда, физичке спреме, суђења, како почнемо турнир…"

Кога сматрате фаворитом на Мундијалу у Катару?

"Аргентина, Бразил, Француска и Немачка, којој можда тренутно не дају превелике шансе, али ја је смтрам фаворитом."

"Случај Петковић", скандали и Мундијал у Немачкој

Короман је представљао Србију на Светском првенству у Немачкој 2006. године, које су обележили бројни скандали у табору наше репрезентације.

"Ми смо се на Мундијал пласирали без примљеног гола, у изузетно тешкој групи у којој смо били испред једне Шпаније. Питање је како би се садашња генерација репрезентације снашла у таквој групи у којој смо тада били. На сам турнир смо испраћени сјајно, у карневалској атмосфери, али онда су уследили бројни проблеми који су нарушили атмосферу у самој екипи."

Да ли ту мислите на позивање Душана Петковића, сина тадашњег селектора Илије?

"То је била кап која је прелила чашу. Морам да кажем да је покојни Илија Петковић био изузетан човек, господин и фудбалски радник, а ни Душан није био лош играч, нити особа... Али питање је да ли је баш у том тренутку, на тај начин, требало да иде на Светско првенство."

"Заправо, проблем је био у тадашњем руководству, које је све своје неуспехе пребацивало на рачун селектора и екипе и тако стварало напету атмосферу. Онда су уследили лоши резултати, били смо у претешкој групи, али нико није могао да прихвати баш фијаско."

Ви нисте играли у првој утакмици против Холандије, што сте тешко прихватили?

"То је било из тактичких разлога. На селекторову тактику тада је доста утицао Горан Стевановић, који је мислио да је боље да не играм. У том тренутку се нисам слагао са тим и сматрао сам да та утакмица није најбоље спремљена. Међутим, то је све иза нас и више не размишљам о томе."

Слога као битан фактор

Верује да све што се дешава на терену огледало је односа у свлачионици и самом тиму.

"За репрезентацију је битан тимски дух и слога. То се постиже када су у тиму сви играчи који су заслужили да у њему буду."

"Проблем је што су раније позивани играчи из разних интереса, менаџерских, клупских, ако позовеш једног из Звезде, обавезно мораш једног из Партизана и обрнуто, да се случајно неко не би увредио. А да ли је играч заслужио то и није толико битно."

"Тога сада код Пиксија нема, позвани су они који морају да су репрезентацији и више се нико не бави тим причама."

Најбољи странац у Русији

Короман је добар део каријере провео у Русији - наступао је за Динамо из Москве, Крила Совјетов и Терек из Грозног. У два наврата је проглашен најбољим страним играчем у Премијер лиги Русије.

"У Русији сам провео најлепши део своје каријере. Како играчки, тако и људски. Стекао сам бројна пријатељства, остварио контакте са дивним људима и на најбољи могући начин провео време тамо. После тога је уследио одлазак у енглески Портсмут, који је тада играо у Премијер лиги. Међутим и данас се стално враћам у Русију."

Русофил и Путинофил

Човек који је носио дрес и Црвене звезде, ОФК Београда, крагујевачког радничког и суботичког Спартака, велико поштовање гаји и према председнику Руске федерације – Владимиру Путину.

"Никада нисам крио да волим Русију и њен народ. Без обзира што поједини политичари желе да нас окрену ка западу, ако бисте урадили анкету међу Србима, гарантујем да би 90 посто рекло исто што и ја. Не само то, овде већина људи воли и подржава Путина. Лично бих волео да имам таквог председника. Пореклом сам из Републике Српске, а ми са оне стране Дрине смо се још 90-их година суочили са сличном ситуацијом са којом се данас суочава Русија, тако да можда боље од других разумемо ситуацију."

У септембру сте били у Самари, у свом некадашњем клубу, где Вам је указана посебна част. На утакмици некадашњег Крила Совјетова и ЦСКА пред више од 30.000 навијача извели сте почетни ударац.

У тренуцима док сте стајали на центру с лоптом испод ноге са трибина се орило "Косово је Србија", а емотивни сусрет нису крили ни фудбалери Крила Совјетова који су Вас поздравили аплаузом.

"Некадашњи клуб Крила Совјетов променио је име у Самара, али како год да се зову нису ме заборавили. Тамо сам оставио дубок траг. Проглашен сам за најбољег страног играча који је наступао у њиховим редовима."

"Јако ме цене, далеко више него у Србији. Било је јако емотивно и лепо. У будућности планирам опет да идем тамо."

Остварили сте и пословне договоре са Русима?

"Тачно, због дешавања у Украјини руски клубови су избачени из ФИФА и УЕФА такмичења, а из већине земаља фудбалерима и тренерима је забрањен рад у Русији. Сматрам да је катастрофа да се политика меша у спорт. Међутим, у тој ситуацији руски клубови су приморани да се окрену више неким тржиштима него раније, а једно од њих је свакако Србија."

"Отворио сам менаџерску агенцију која ће помагати српским талентованим фудбалерима да нађу ангажман у Русији, у којој сам већ остварио одређене контакте за тај посао. У будућности би то могла да буде лепа сарадња на задовољство све три стране", закључио је Огњен Короман за РТ Балкан.

image