Свет

ЕУ блокира приступ фондовима за Мађарску, захтевају нове реформе правосуђа

Европска комисија незадовољна досадашњим напретком реформи у Мађарској, спремају нове услове за Будимпешту
ЕУ блокира приступ фондовима за Мађарску, захтевају нове реформе правосуђаwww.globallookpress.com © Christoph Soeder

Мађарска није испунила обећање да ће увести реформе у области владавине права, тврде из Европске комисије, што би могло да доведе у питање приступ ове државе ЕУ фондовима, преноси "Политико".

Европска унија замрзла је 7,5 милијарди евра који Мађарској припадају у складу са правилима о финансирању из заједничког буџета ЕУ, али и додатних 5,8 милијарди из специјалног европског фонда за обнову од последица пандемије корона вируса.

Европска комисија одобрила је мађарски план за трошење ових средстава, али ће јој приступ фондовима бити омогућен тек пошто испуни план реформе у 27 тачака који би требало да осигура владавину права у тој држави, преноси бриселски медиј.

Комисија је закључила да Мађарска није испунила претходна обећања и да није увела 17 реформи у вези са владавином права, што је био услов за приступ европским фондовима.

Државе чланице ЕУ одлучиваће о прихватању, измени или одбацивању ове одлуке Комисије 19. децембра.

Одлука Комисије представља својеврсно изненађење, пошто се претходних дана очекивало да ће Мађарској бити одобрен приступ фондовима ЕУ, наводи "Политико".

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен у среду се састала са групом комесара како би закључили заједнички став. Њихову препоруку мора одобрити колегијум комесара, који се састаје следеће недеље.

Комисија је посебно критиковала новоформирано тело за контролу трошења европских фондова у Мађарској, чије су надлежности и независност доведени у питање, као и недостатак напретка у борби против корупције.

Брисел је припремио и листу 10 нових реформи које Будимпешта мора да испуни како би добила приступ фонду за обнову од последица пандемије корона вируса, поред 17 реформи које су од раније услов за приступ фондовима ЕУ.

Од Мађарске се очекује да спроведе реформу судског система, што је и сама Будимпешта обећала почетком месеца, као и да уведе нова правила о контроли трошења новца из европских фондова.

Уколико Комисија наредне недеље усвоји предлог ове одлуке, Савет министара ЕУ о њој ће одлучивати квалификованом већином, коју чини 55 одсто држава чланица са 65 одсто становништва Уније.

Усвајање мађарског плана од великог је значаја за Европску унију, пошто је Будимпешта запретила да ће блокирати пакет помоћи Украјини вредан 18 милијарди долара, али и одлуку о минималном износу стопе пореза на добит предузећа уколико јој приступ фондовима не буде одобрен.

Европска унија последњих година све гласније критикује Мађарску због, како они тврде, "демократског назадовања" и "непоштовања владавине права".

image