Свет

Канада има план како да обузда Кину: Ако треба и супротставиће јој се

Стратегија подразумева улагање у појачано регионално војно присуство, обавештајни рад и сајбер-безбедност
Канада има план како да обузда Кину: Ако треба и супротставиће јој сеwww.globallookpress.com © Justin Tang/Keystone Press Agency

Канада је данас покренула нову индо-пацифичку стратегију, обећавајући више ресурса за суочавање са "реметилачком" Кином.

Стратегија подразумева појачано војно и обавештајно присуство, и за ову идеју је обезбедила 50 билиона канадских долара(37,4 билиона америчких долара), како би се Кини стало на пут, преноси Ројтерс.

"Кина је глобална сила која све више ремети", наводи се у стратегији.

У документу на 26 страница, Канада је навела да ће појачати своје војно присуство у региону и пооштрити правила улагања, како би заштитила интелектуалну својину и спречила кинеска државна предузећа да сакупе критичне залихе минерала.

"Кина жели да обликује међународни поредак у прихватљивије окружење за интересе и вредности које све више одступају од наших", наглашено је у стратегији.

Дугоочекивани план је нацрт за продубљивање веза са брзорастућим регионом од 40 земаља са скоро 50 билиона канадских долара (37,4 билиона америчких долара) економске активности.

Фокус је, међутим, на Кини у време када су билатерални односи захладнели.

Наводи се да ће Канада улагати у појачано регионално војно присуство, обавештајни рад и сајбер-безбедност.

Наш приступ је обликован реалистичном и јасном проценом данашње Кине, наводи се у стратегији и додаје да ће се у областима где постоји велико неслагање, Канада супротставити Кини.

У стратегији, која наглашава "мешање Пекинга и све принуднији третман других земаља", наводи се да ће Канада улагати у појачано регионално војно присуство, заједно са обавештајним подацима и сајбер безбедношћу.

"Наш приступ је обликован реалистичном и јасном проценом данашње Кине. У областима дубоког неслагања, ми ћемо изазвати Кину", наводи се у саопштењу.

Тензије између Канаде и Кине порасле су крајем 2018. године након што је канадска полиција ухапсила директора компаније "Хуавеи", ​​а Пекинг је потом ухапсио двојицу Канађана под оптужбом за шпијунажу. Сва тројица су пуштена прошле године, али тензије још увек постоје.

Отава ће, спомиње се у документу у одељку који је везан за Кину, ревидирати и ажурирати законе који ће јој омогућити да делује "одлучно када инвестиције државних предузећа и других страних ентитета угрозе националну безбедност, укључујући наше критичне ланце снабдевања минералима".

Према писању Ројтерса, у документу се наводи да ће Канада појачати своје поморско присуство у региону и "повећати наше војно ангажовање и обавештајне капацитете као средство за ублажавање принудног понашања и претњи регионалној безбедности".

image