Свет

Украјинске избеглице незадовољне животом у Великој Британији

Украјинка, мајка троје малолетне деце навела је да се не осећа безбедно, јер је кућа њеног домаћина преплављена нацистичким симболима и фотографијама
Украјинске избеглице незадовољне животом у Великој Британијиwww.globallookpress.com © Christoph Soeder

Татјана Дудник, пореклом из Украјине, једна је од избеглица коју су сукоби на територији њене државе натерали да напусти домовину и потражи бољи и мирнији живот у некој другој земљи. Она је са својом ћерком смештена на западу Британије у Биргингему, а привремени дом је пронашла уз помоћ организације "Домови за Украјину", преносе "РИА Новости".

Овај програм настоји да мотивише хуманитарне организације или појединце да пруже смештај украјинским избеглицама, за шта им британска влада исплаћује надокнаду.

Татјана је новинарима британског листа "Мирор" открила да су услови за живот у хостелу у којем је смештена, нехумани. "Нећу моћи да се задржим овде јер је здравље најважније", истакла је Татјана и додала да се њена ћерка због лоших услова разболела.

Она је навела да није могла ни да замисли да ће се суочити за таквим проблемима.

"Размишљам о томе да је дошло време да се вратим у Украјину", рекла је она.

Би-Би-Си је раније писао о украјинским породицама које у оквиру овог програма све чешће завршавају као бескућници, услед размирица са домаћинима.

Украјинка која је добила смештај у кући у којој живи британска породица, истакла је да је обавештена да напусти дом путем текстуалне поруке, док је друга избеглица тврдила да је избачена из смештаја јер јој је жена која је њеној породици обезбедила кров над главом, рекла да оду "што је пре могуће", наводећи као разлог то што Украјинка и њена деца нису вегетаријанци.

Избеглице које су остале без крова над главом у Британији, неретко постављају огласе на друштвене мреже у потрази за смештајем.

Британка Марта Мулиак која је угостила неколико породица из Украјине од почетка специјалне војне операције, упозоравала је да ће организација "Домови за Украјину" ускоро доживети крах, јер има много проблема који се не решавају.

Жене из Украјине изражавају и забринутост због мушкараца који нуде помоћ, дом и посао, али уз надонкаду која би подразумевала брак и стварање породице.

Мушкарци који су оптуживани за насиље у породици, неретко шаљу поруке на друштвеним мрежама Украјинкама, а мајка троје малолетне деце, рекла је новинарима да се не осећа безбедно јер је кућа њеног домаћина преплављена нацистичким симболима и фотографијама.

Није познато да ли су профили оваквих мушкараца одобрени у оквиру програма "Домови за Украјину", а из организације тврде да су провере људи који желе да угосте избеглице ограничене, нагласивши да је проверавање појачано уколико су у питању породице са децом. 

Због великог броја Украјинаца који пристижу у Велику Британију, власти су одлучиле да програм "Домови за Украјину" ограниче. Велика Британија је до 18. новембра примила 140.000 украјинских избеглица.

image