Свет

ЕК исекла говор Фон дер Лајенове: Избачена реченица о броју страдалих Украјинаца (ВИДЕО)

Процењује се да је до сада убијено више од 20.000 цивила и више од 100.000 украјинских војника, реченица је која је избачена из видео-обраћања председнице ЕК
ЕК исекла говор Фон дер Лајенове: Избачена реченица о броју страдалих Украјинаца (ВИДЕО)Getty © Leon Neal

Европска комисија потврдила је да је избацила из видео-обраћања председнице ЕК Урсуле фон дер Лајен реченицу у којој наводи број страдалих цивила и војника у Украјини, пренеле су "РИА Новости".

Реченица је уклоњена из видеа који је објављен и на званичном налогу фон дер Лајенове, а ради се о видео-обраћању у којем она позива на коришћење замрзнуте руске имовине за обнову Украјине и тражи оснивање међународног суда за "руске ратне злочине у Украјини".

Позивајући на широку међународну подршку оснивању специјалног суда, фон дер Лајен је рекла: "Процењује се да је до сада убијено више од 20.000 цивила и више од 100.000 украјинских војника". Видео који је објављен и на њеном Твитер налогу, више не садржи ову реченицу.

Портпаролка ЕК Дана Спинант рекла је да је реч о непрецизности.

"Информација која је искоришћена у изјави ослањала се на податке спољних извора, док је број жртава укључивао и мртве и рањене", рекла је портпаролка ЕК.

Она је образложила и да је требало да бројке представе "окрутност Русије".

Будући да је та реченица исечена из видео-снимка, да сведочи о окрутности Русије, како је назива портпаролка ЕК, остала је реченица из обраћања Лајенове: "Сви памтимо ужасе у Бучи".

Фон дер Лајен је оптужила Русију за ужасне злочине, укључујући и агресију на суверену државу. Позвала је на оснивање специјалног суда под окриљем Уједињених нација "да истражи и процесуира руске злочине агресије".

Навела је и да се штета "коју је Русија нанела Украјини", процењује на 600 милијарди евра и да ће морати да је надокнаде, како је истакла, Русија и њени олигарси који ће, према речима Лајенове, морати да плате обнову земље.

"Имамо средства да натерамо Русију да плати. Блокирали смо 300 милијарди евра резерви Руске централне банке и замрзли 19 милијарди евра новчаних средстава руских олигарха. Са нашим партнерима могли бисмо да створимо структуру за управљање овим средствима и њихово инвестирање, а приходе бисмо користили за Украјину", рекла је фон дер Лајен.

Како је додала, када санкције буду укинуте, ови фондови би били коришћени како би Русија платила пуну надокнаду за штету начињену Украјини.

image