Русија

Фон дер Лајен прети: Ударићемо Русију где боли

Европска комисија ради на деветом пакету антируских санкција, али се још не зна на шта ће се ембарго тачно односити
Фон дер Лајен прети: Ударићемо Русију где боли© Philipp von Ditfurth/dpa

Европска унија напорно ради на томе "да удари Русију где боли", каже шефица Европске комисије Урсула Фон дер Лајен, додајући да се пуном паром ради на новом, деветом пакету санкција овој држави.

"Желимо да 'отупимо' способност Русије да води рат против Украјине. Уверена сам да ћемо врло брзо са Г7 и другим великим партнерима одобрити глобално ограничење цена руске нафте. Нећемо мировати док Украјина не однесе победу над Путином и његовим незаконитим и варварским ратом", поручила је Фон дер Лајен приликом посете Финској, а преноси Ројтерс.

Она међутим није дала детаље о томе које би све мере могао да садржи нови пакет санкција, али "Политико" је пре неколико дана објавио изјаве званичника који сугеришу да би се нове забране фокусирале на руске званичнике и оне који подржавају Путина.

Како је пренео овај медиј, предложене су дуге листе људи који би се могли наћи под санцијама, али службе ЕУ, наводно пажљиво проверавају какве су њихове везе са конфликтом Русије и Украјине. То је, пренео је "Политико", неопходно доказати како би санкције биле одрживе на суду.

О наставку санкционисања Русије недавно је говорио и министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба који је Европску унију позвао да убрза рад на деветом пакету санкција Русији и "сугерисао" да би требало да предвиди строга ограничења руске ракетне индустрије.

Европска унија је иначе осми пакет санкција увела прошлог месеца, а он обухвата ограничење цена сирове руске нафте и нафтних деривата, као и ограничења која обухватају производе од гвожђа и челика, авио-космичку робу и робу од економског значаја за Русију.

Између осталих блокада, уведена је и забрана да се Русима и њиховим компанијама пружају услуге из ИТ области, инжењеринга и архитектуре, док је самим грађанима ЕУ забрањено да учествују у управним одборима појединих руских државних компанија.

image