Србија и Балкан

Вучић поводом именовања Рашића: Европо, срам те било

Избор Рашића, човека који је добио мање од један одсто гласова, као и Раде Трајковић, која је била на његовој листи, показује да они желе прогон, протеривање и нестанак Срба на КиМ, рекао је вечерас председник Србије
Вучић поводом именовања Рашића: Европо, срам те било© Tanjug/Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix via AP

Изјава Брисела је срамна и то је најблажа реч коју могу да употребим, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић реагујући на именовање Ненада Рашића за министра за мањинске заједнице и повратак, као и саопштење представника ЕУ тим поводом.

"Избор Рашића, човека који је добио мање од један одсто гласова, као и Раде Трајковић, која је била на његовој листи, показује да они желе прогон, протеривање и нестанак Срба на КиМ", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Председник Србије је додао да је у питању "бедни антисрпски однос који је показала ЕУ", као и да је Аљбин Курти, "терористички олош" који је требало да добије заслужену осуду Европске уније.

"Ћутим месецима и годинама, трпим глупости од свих у региону и свету. Не само да су прекршили норме Бриселског споразума, међународног јавног права, него и све демократске норме", истакао је Вучић.

Додао је да је то у складу са интересима једне европске силе.

Он је поновио да Рашић и Трајковић, која је именована за његовог саветника, немају ничије поверење у Србији, али, како је навео, подржавају их Курти и западне агентуре.

"За мене су Косово и Метохија највећа српска светиња, за мене је Србија светиња. Боље да ме нема, него да вам је предам у руке, и нећу вам је предати у руке. И зато нико из Србије неће бити у Тирани, а ви лепо долазите, путујте авионом, причајте глупости и лупетајте, сви ви из Европе и Западног Балкана",  нагласио је Вучић.

Он је напоменуо да Србија није крива ни за шта, иако је стално клеветају.

"Када се следећи пут обратите Србији, водите рачуна шта је усвојено у Бриселу, водите рачуна о грађанима Србије, пошто они нису девета рупа на свирали било коме. А терористичком олошу да поручим - води рачуна да не повредиш ниједног Србина, заједно са овим квислинзима које си изабрао. Јер Срби ће знати да вам одговоре. А ви из Европе, срам вас било, а то је ситница у односу на оно што желим да вам кажем", рекао је председник.

Раније је из Председништва Србије саопштено да Србија неће имати представника на Самиту ЕУ-Западни Балкан у Тирани 6. децембра због исувише благог саопштења ЕУ на одлуку премијера привремених приштинских институиција Аљбина Куртија да именује Ненада Рашића за министра.

Портпарол високог представника за спољну политику Петер Стано изјавио за Танјуг да је од виталног значаја да Приштина поштује све неопходне  кораке приликом именовања министара који представљају невећинску заједницу.

Бивши председник Уставног суда тзв. Косова Енвер Хасани рекао је да је одлуком да Ненад Рашић буде постављен на место министра за заједнице и повратак прекршен Устав.

Хасани је за "Косово онлајн" навео да је тим поступком прекршен члан 96 тачка 5 косовског устава, који је изричит и каже да свако поновно именовање новог министра из заједница које нису у већини на тзв. Косову, захтева консултације са политичким снагама које представљају ту мањинску заједницу.

image