Србија и Балкан

Србија без представника на самиту ЕУ-Западни Балкан у Тирани

Председник Вучић неће присуствовати Самиту ЕУ-Западни Балкан због исувише благог саопштења ЕУ поводом одлуке приштинске власти да именује Ненада Рашића на место министра за мањинске заједнице и повратак
Србија без представника на самиту ЕУ-Западни Балкан у Тирани© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/

Председник Србије Александар Вучић неће учествовати на Самиту ЕУ-Западни Балкан у Тирани 6. децембра због исувише благог саопштења ЕУ на одлуку премијера привремених приштинских институиција Аљбина Куртија да именује Ненада Рашића за министра.

"Председник Вучић неће ићи у Тирану након срамотне реакције Европске уније", речено је кабинету председника, преносе "Новости".

Премијерка Ана Брнабић такође је критиковала реакцију ЕУ поводом именовања Рашића за министра у влади привремених приштинских институција.

"Чекали смо да видимо шта ће ЕУ рећи о именовању Рашића и дочекали још једну срамну изјаву", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да именовање Рашића није само у супротности са Бриселским споразумом, већ је и у супротности са вољом народа исказаном на изборима, а што је најважнија воља.

Премијер привремених приштинских институција именовао је раније данас лидера Прогресивно демократске странке Ненада Рашића за министра за заједнице и повратак. 

"Поново питам - након што 10 година Приштина није имплементирала Бриселски споразум чији је ЕУ гарант, након што је Србима на КиМ ускраћено право гласа ове године и то два пута, а на шта је ЕУ реаговала једном реченицом у Извештају о напретку и након што Приштина именовањем Рашића наставља да ниподаштава јасно исказану вољу српског народа на КиМ, дакле питам ЕУ где су те европске вредности, где је демократија, где нестаде владавина права?", навела је Брнабић.

Портпарол високог представника за спољну политику Петер Стано позвао је данас Београд и Приштину да раде у складу са обавезујућим споразумима о дијалогу и да раде на хитном повратку косовских Срба у све приштинске институције.

Стано је у реаговању поводом именовања Ненада Рашића за министра за заједнице и повратак у привременим приштинским институцијама за Танјуг рекао да је од виталног значаја да Приштина поштује све неопходне  кораке приликом именовања министара који представљају невећинску заједницу.

"Од виталног је значаја да сва министарска именовања буду у складу са уставом Косова, а у овом конкретном случају позивамо Косово да осигура да се поштују сви неопходни процедурални кораци приликом именовања министара који представљају невећинску заједницу", изјавио је Стано за Танјуг.

Брнабић је казала да после овакве срамотне изјаве ЕУ, само још једне у низу, нема никакве потребе да Србија више учествује на самитима о Западном Балкану.

"Или ће ЕУ почети да поштује вредности које пропагира, или нема више потребе да Србија у оваквој фарси учествује", поручила је Брнабић, а наводи се у саопштењу.

По први пут Србија неће присуствовати Самиту ЕУ - Западни Балкан који ће се одржати 6. децембра у Тирани.

Ко је Ненад Рашић?

Рашић је 2020. године, током прве владе Аљбина Куртија именован за саветника премијера у Канцеларији за заједнице. Поднео је оставку у априлу исте године, након што је против њега подигнута оптужница због зазлоупотребе положаја током приватизације КЕК.

Рашићева листа Грађанска иницијатива слобода, правда и опстанак је на последњим парламентарним изборима, према резултатима ЦИК-а, на целом Косову освојила 1.508 гласова или 0,173 одсто. 

Српска листа најавила је жалбу на одлуку приштинских власти, због противуставне одлуке да именује Рашића за министра за заједнице и повратак у приштинској влади, без сагласности српских посланика. 

"Након континуираног кршења Бриселског споразума, Аљбин Курти је још једном показао да не поштује чак ни правне акте Приштине, ако су у интересу српског народа", наводе из Српске листе.

image