Русија

Песков: ОЕБС више није у стању да брине о безбедности Европе

Према речима портпарола Кремља понашње представника Мисије ОЕБС према Русији, забија клинове у будућност ове организације
Песков: ОЕБС више није у стању да брине о безбедности Европеwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), због става према Русији, губи ефикасност и способност да се бави питањима којима би требало, изјавио је портпарол председника Русије Дмитриј Песков одговарајући на питање да ли има смисла да Москва остане у овој организацији.

"На основу позиције коју заузима ОЕБС, oва организација аутоматски губи своју ефикасност. ОЕБС захваљујући, не речима, већ делима губи могућност да се бави питањима безбедности и сарадње у Европи", навео је он, а пренео ТАСС.

Портпарол Кремља је приметио да антагонистичка позиција према Русији, која се "негује током протеклих неколико председавања, суштински не дозвољава тој организацији да де факто ради оно што би требало да ради".

"Ово смањује ефикасност ове структуре. И, наравно, забија озбиљан клин у будућност ове организације", резимирао је Песков.

Данас је у Лођу почео дводневни 29. састанак Савета министра ОЕБС-а, а средином новембра Пољска је одбила да изда визе делегацији Русије коју је требало да предводи министар спољних послова Сергеј Лавров.

Министарство спољних послова Русије сматра да је реч о провокативној одлуци без преседана која је неспојива са статусом земље која преседава овом организацијом. Руску делегацију на министарском савету предводи стални представник Русије при ОЕБС-у Александар Лукашевич.

image