Русија

Одлука без преседана: Пољска забранила учешће руској делегацији на састанку ОЕБС-а

Неприхватљив напад на Русију је врхунац целокупног "антипредседништва" Пољске, поручују из руског министарства спољних послова
Одлука без преседана: Пољска забранила учешће руској делегацији на састанку ОЕБС-аGetty © Michael Gruber / Stringer

Пољска не дозвољава руској делегацији да присуствује састанку Савета министара спољних послова ОЕБС-а, који ће бити одржан у граду Лођ од 1. до 2. децембра, преноси агенција "Франс прес", позивајући се на изјаву представника пољске дипломатије Лукаша Јасине.

"Јасина је потврдно одговорио на питање да ли се Москви ускраћује приступ децембарском састанку ОЕБС-а", наводи се у саопштењу агенције.

Он је раније рекао да се не очекује посета руског министра спољних послова Сергеја Лаврова Лођу.

МСП Русије: Ова одлука је без преседана

Одлука Пољске да ускрати руском министру спољних послова Сергеју Лаврову учешће на састанку Савета министара спољних послова ОЕБС-а у Лођу је провокативна и без преседана, саопштило је руско Министарство спољних послова.

"Сматрамо да је одлука Пољске, да не дозволи министру спољних послова Руске Федерације Сергеју Лаврову да учествује на састанку Савета министара спољних послова ОЕБС-а у граду Лођ 1. и 2. децембра без преседана и провокативна", наводи министарство.

У саопштењу се истиче да је то неспојиво са статусом председавајућег организације, где учествује 57 суверених и независних држава под једнаким условима.

"Варшава је током године рушила темеље ОЕБС-а. Већина кључних догађаја је отказана или одржана у 'сурогатном' формату. Неприхватљив напад на Русију у контексту Министарског савета је врхунац целокупног ’антипредседништва’ Пољске у организацији", навели су у министарству.

Пољске власти, како се наводи, не дозвољавају ОЕБС-у да у потпуности испуни своје функције.

"Прво су блокирале учешће руских парламентараца на јесењем заседању Парламентарне скупштине ОЕБС-а које се одржава у Варшави, 24. и 26. новембра, а сада грубо нарушавају права руске делегације на министарском састанку", поручили су.

У Министарству су додали да ће руску делегацију предводити стални представник Руске Федерације при ОЕБС-у Александар Лукашевич.

Раније су медији, позивајући се на представника пољског министарства спољних послова Лукаша Јасину, пренели да Пољска неће дозволити руској делегацији да присуствује састанку Савета министара спољних послова ОЕБС-а, који ће бити одржан у пољском Лођу од 1. до 2. децембра.

Први заменик председника Комитета Савета Федерације за међународне послове, шеф сенаторског дела делегације у Парламентарној скупштини ОЕБС-а Владимир Џабаров рекао је у среду да су руским парламентарцима ускраћене визе за учешће на јесењем заседању, које ће се одржати у Варшави од 24. до 26. новембра. Пољско министарство спољних послова потврдило је одбијање да изда визе члановима руске делегације при ОЕБС-у.

image