Магазин

Хаљине креиране од корена траве

Корење пшеничне траве, инспирисало је дизајнерку и фотографкињу Зену Халовеј да од њега креира хаљине, торбе и прави скулптуре
Хаљине креиране од корена траве© Pexels/abdul7amid alfadhly

Мултимедијална уметница приказује на који начин се поптуно природни материјали могу искористити и применити у дизајну. Осим хаљина, креира различите скулптуре и аксесоаре од ове неконвенционалне ''тканине'' коју сама узгаја.

За добијање оваквих комада, потребан је посебан процес узгајања биљака. Да би корење попримило одређен облик, оно расте у шаблону пчелињег саћа. На овај начин се добија специфична структура која чини сваки производ јединственим, јер влакна никада не расту на исти начин, иако је шаблон и процес узгајања идентичан. Добијени материјал се плете, боји, шије, пегла, спаја и манипулише на различите начине. Склапањем и кројењем се добија коначни производ.

Такође, корење које расте постаје нека врста ботаничког скелета који ''зароби'' угљеник, пружајући мали еколошки допринос када је у питању загађење текстилне и модне индустрије.

Овакве врсте ''органског дизајна'' су корак унапред за модни свет, јер природа више није само визуелна инспирација. Она се интегрише у материјал и постаје кључни сегмент коначног производа. Иако је потребно много времена док се не пронађе потпуно одржив текстилни материјал, овакви пројекти су добар знак за будућност дизајна.  

image