Свет

"Политико": Француска и Немачка спасавају Орбана

Француска и Немачка позивају Европску комисију да преиспита замрзавање 7,5 милијарди евра фондова, пошто сматрају да Орбанова влада успешно спроводи реформе
"Политико": Француска и Немачка спасавају Орбанаwww.globallookpress.com © Christoph Soeder

Француска и Немачка, заједно са Италијом, предводе групу од дванест влада које позивају Европску комисију да преиспита своју одлуку о замрзавању фондова за Мађарску у износу од 7,5 милијарди евра. Тврде да је Будимпешта остварила већи напредак у примени мера у борби против корупције, него што то Брисел признаје, пише "Политико".

Подршка најмоћнијих земаља блока доводи у сумњу укупну посвећеност ЕУ да казни владу Виктора Орбана због ограничавања слобода. Министри финансија ће о томе разговарати у уторак, док ће коначну одлуку донети шефови држава и влада ЕУ.

"Треба приметити да су мађарске власти оствариле напредак", рекао је званичник француског министарства финансија. "Известан број реформи је предузет, додатни реформативни кораци се очекују".

Европска комисија је прошле недеље предложила да се фондови ЕУ намењени Мађарској замрзну, пошто је оценила да је контрола трошења европских фондова у тој држави недовољна. "Имамо обавезе, имамо обећања, али то још није урађено", рекао је тада комесар ЕУ за буџет Јоханес Хан.

Иако је било разумевања за одлуку Комисије, питања су била око "пропорционалности замрзавања", образложио је француски званичник.

Тражи се нова процена 

Поменута група земаља сматра да ако се не спроведе нова процена, неће постојати квалификована већина у Савету ЕУ за замрзавање средстава.

На састанку амбасадора ЕУ прошле недеље, Француска и Немачка се нису сложиле са Комисијом. Тврдили су да Орбанова влада спроводи 17 реформи против корупције, које је предузела како би избегла замрзавање фондова ЕУ. Француска и Немачка сматрају да би то требало да се одрази на смањење удела замрзавања, који је тренутно еквивалентан 65 одсто кохезионих фондова.

Две европске земље су тражиле од Комисије да изврши нову процену стања од 19. новембра, како би укључиле реформе које је Орбанова влада усвојила од тог датума. Још није јасно да ли ће Комисија усвојити ревидирану процену. "Видећемо, никаква званична одлука још увек није донета", рекао је у понедељак комесар за економију ЕУ Паоло Ђентилони.

Ова група земаља сматра да ако се не спроведе нова процена, можда неће бити квалификоване већине у Савету за замрзавање средстава.

Ако се до 19. децембра не донесе одлука, процес санкционисања би једноставно прошао без замрзавања фондова. То би се сматрало непожељним, с обзиром на то да је то први пут да ЕУ на овакав начин покушава да обузда "назадовање демократије" у некој земљи чланици.

"То би била потпуна катастрофа", изјавио је неименовани високи дипломата ЕУ.

Орбанов вето

Постоје други фактори "у игри", до којих је ЕУ и те како стало. Мађарска ставља вето на две кључне одлуке - пакет помоћи Украјини од 18 милијарди евра и минимална стопа пореза на добит за мултинационалне компаније од 15 одсто.  

Украјинској влади хитно је потребан пакет помоћи како би уравнотежила свој буџет, а ЕУ је под притиском Кијева и Вашингтона да испоручи средства. Блок је био међу главним заговорницима глобалног пореског споразума и ризикује да се осрамоти, ако се споразум не закључи.

Мекши став Француске и Немачке ће вероватно узроковати сукоб са групом земаља, укључујући државе Бенелукса, Данску, Шведску и Летонију, које подржавају "тврдолинијашку" процену Комисије да су у Мађарској остали ризици од корупције и да би свих 7,5 милијарди евра требало да буде блокирано.

"Комисија је најбоље позиционирана да то процени и ми ћемо за сада пратити Комисију", рекао је један од дипломата   друге групе земаља. "Слажемо се у Савету око принципа, само расправљамо о обиму замрзавања фонова", додао је.

С обзиром на ове поделе, мало је вероватно да ће то питање бити решено у уторак, а чешко председавање Саветом  планира још један састанак министара финансија следеће недеље.

Званичници Европског парламента, који су се дуго позивали на мере Комисије како би казнили Орбаново "демократско назадовање", забринути су да би Савет ЕУ могао да ослаби тај предлог. 

"Владе ЕУ сада не смеју да одустану. Орбан више не може да се извлачи са својим покушајима уцењивања. Позивамо државе чланице да организују већину која се залаже за владавину права и противе се Орбановом покушају да ослаби европску солидарност и демократију", исказао је свој став посланик немачке партије Зелених Расмус Андерсен.

image