Свет

Европска комисија затражила је замрзавање милијарди евра намењених Мађарској

Будимпешта мора да усвоји 27 реформи, иначе ће остати без 7,5 милијарди евра помоћи Европске уније
Европска комисија затражила је замрзавање милијарди евра намењених Мађарскојwww.globallookpress.com © dpa/Michael Kappeler

Европска комисија тражи да Мађарској буду замрзнута средства из буџета Европске уније, уколико Будимпешта не буде усвојила 27 реформи.

"Комисија је одлучила да задржи свој првобитни предлог од 18. септембра да суспендује 65 одсто обавеза за три оперативна програма у оквиру кохезионе политике, у износу од 7,5 милијарди евра", наводи се у саопштењу комисије.

Из ЕК додају да су бројне реформе предузете, али Мађарска није успела да "адекватно примени" главне аспекте неопходних 17 "поправних мера" договорених у оквиру општег механизма за шта је рок истекао 19. новембра.

Реформе се односе на владавину права, јачање независности правосуђа и нова правила о ревизији и извештавању о фондовима ЕУ.

"Све битне прекретнице морају да буду испуњене у потпуности пре него што Мађарска може да поднесе свој захтев за плаћање", поручио је комесар за буџет Валдис Домбровскис и додао да "никаква средства неће тећи док се суштинске прекретнице не спроведу на одговарајући начин".

Европски савет има рок да до 19. децембра гласа о овом питању, при чему је неопходна квалификована већина гласова за суспензију средстава.

На најаве о замрзавању фондова ЕУ раније је реаговао мађарски министар спољних послова Петер Сијарто, рекавши да Брисел има примебде на Мађарску "јер је овде већ 12 година на власти конзервативна, хришћанско-демократска влада".

"Увек слушам оптужбе да у Мађарској има корупције. Ако би у земљи постојала системска корупција, привреда земље не би расла. А бруто домаћи производ државе порастао је значајно и премашује европски просек. Да постоји системска корупција, тога не би било", рекао је Сијарто.

image