Економија

Цена нафте пала на готово најнижи ниво ове године

Пала цена нафте упркос рецесији и страху од несташица
Цена нафте пала на готово најнижи ниво ове годинеwww.globallookpress.com © Zamir Usmanov/Global Look Press

Цена нафте ослабила је данас, док је Брент пао на скоро најнижу вредност ове године подстакнути са једне стране страхом од рецесије, а са друге ублаженим страховањима да би ограничење цене руске нафте могло да доведе до несташица.

Упозорења великих америчких банака о вероватној рецесији наредне године подржала су амерички долар. Јачи долар чини нафту скупљом за власнике других валута и има тенденцију да умањи апетит за ризичном имовином, објашњава Ројтерс.

Вредност Брент нафте је пала за 1,05 долара, или 1,3 одсто на 78,30 долара за барел што је најниже од 3. јануара. Америчка сирова нафта је пала за 1,24 долара или 1,7 одсто на 73,01 долара, најниже од краја децембра.

"Данас на тржиштима још увек постоји много неизвесности", рекао је Клаудио Галимберти, виши потпредседник компаније "Ристад енерџи", додајући да производња сирове нафте у Русији можда неће пасти онолико колико се раније очекивало.

Москва је саопштила да разматра забрану продаје нафте неким земљама како би се супротставила ограничењу које су наметнуле западне силе.

"Јасно је да инвеститори нису ни најмање забринути због било каквог потенцијалног недостатка понуде који би могао бити резултат горње границе цена и забране ЕУ за продају руске нафте", саопштио је нафтни брокер ПВМ.

image