Свет

ОПЕК+ одлучио да не смањује производњу нафте

Евентуална будућа смањења су одложена како би се испратили потреси на глобалном тржишту нафте
ОПЕК+ одлучио да не смањује производњу нафте© Joe Raedle / Staff

Алијанса ОПЕК+ је на данашњем састанку одлучила да производњу нафте одржи на садашњем нивоу, одлажући евентуална смањења производње како би се испратили потреси на глобалном тржишту нафте изазвани санкцијама ЕУ на извоз сирове нафте из Русије.  

Ова одлука је донесена два дана након што је Група седам (Г7) договорила горњу границу цене руске нафте.

До споразума ОПЕК+ је дошло на онлајн скупу који је заменио планирани састанак уживо у седишту групе у Бечу.

Несталност је изазвана санкцијама Европске уније на извоз сирове нафте из Русије, чланице ОПЕК+, које ступају на снагу у понедељак.

Истовремено је Кина, највећи светски увозник нафте, смањила потрошњу због мера против ширења ковида-19 које су сада смањене.

Организација земаља извозница нафте и савезника ОПЕК+, укључујући Русију, разбеснела је Сједињене Америчке Државе и друге западне земље у октобру када је најављено смање производње нафте за 2 милиона барела дневно што је око два одсто светске потражње.

Вашингтон је оптужио групу и једног од њених лидера, Саудијску Арабију, да су стали на страну Русије, пише Ројтерс.

У петак су земље Г7 и Аустралија договориле ограничење цене руске сирове нафте од 60 долара по барелу у покушају да Русији ускрати приходе, а да се руска нафта задржи на глобалним тржиштима.

Многи аналитичари и министри ОПЕК-а су рекли да је ограничење цена "збуњујуће и вероватно неефикасно јер Москва већину своје нафте продаје земљама попут Кине и Индије, које су одбиле да осуде Русију због сукоба у Украјини", пише Ројтерс.

image