Кинески модел за цео свет

Кинески руководиоци су дуго инсистирали да немају намеру да извозе домаћи развојни модел. Тај говор се мења и наглашавају се предности кинеске модернизације
Кинески модел за цео светGetty © Guang Niu/Getty Images

На почетку неформалног четвороипочасовног састанка у понедељак увече са председником Си Ђинпингом, домаћин Владимир Путин је у Кремљу казао како је Народна Република Кина остварила огроман корак напред у развоју државе. "То нас чини помало завидним", са осмехом је додао председник Путин у неуобичајено искреном ТВ извештају са веома важних сусрета.

Позитиван коментар председника Путина долази у време када руководиоци НР Кине све чешће и више заговарају властити модел развоја. "Кинески пут ка модернизацији сигурно гради јачу нацију", истакао је председник Си пред пут у Москву током "Дијалога са политичким партијама света" у Пекингу. То је, такође, приступ који држава мора да заузме уколико тежи напретку човечанства и складу у свету, поручио је Си пред представницима око 150 политичких партија из иностранства.

Кинески руководиоци су дуго инсистирали да немају намеру да извозе домаћи развојни модел. Тај говор се мења и наглашавају се предности кинеске модернизације, нарочито од прославе 100 година оснивања Комунистичке партије Кине (КПК) у јулу 2021. и како се односи са Сједињеним Америчким Државама стално погоршавају.

Током недавног заседања "Двеју седница", годишњег скупа Свекинеског Националног народног конгреса, врховног законодавног тела, и Кинеске народне политичке саветодавне конференције, Си се у дискусијама са делегатима заложио за висококвалитетан развој НР Кине. Си, нови премијер Ли Ћијанг и други званичници сматрају да ће иновативан, усклађен, зелен, прегледан, намењен сваком човеку, развој НР Кине бити и покретачка снага глобалне економије. Усредсређена на "велико подмлађивање кинеске нације", КПК се залаже и за "заједничку будућност човечанства".

Екстремно сиромаштво је искорењено

Под руководством КПК од 1. октобра 1949. новопроглашена НР Кина, са преко 1,4 милијарде становника, остварила је изузетне промене, друштвене и економске. Трећа најпространија држава на планети, на више од 9,7 милиона квадратних километара, преобразила је националну привреду из полуфеудалне, пољопривредне и неразвијене у глобално другу највећу, по неким мерилима и прву, индустријски и извозно најмоћнију.

Из беде је извучено готово 800 милиона људи (према статистици Светске банке чак 850 милиона) и екстремно сиромаштво је искорењено. НР Кина је данас предводник у низу модерних технологија, њени свемирски бродови слећу на Месец и Марс, а подморнице достижу највеће дубине океана на Земљи.

Председник Си је на студијском заседању КПК у фебруару рекао да је чудесни развој Кине "показао земљама у развоју другачију парадигму за модернизацију".

У значајном говору Си је казао да је напредак Кине разбио "мит да модернизација значи западњаштво".

Кинеско путовање до нивоа умерено развијене земље, по Сију, "показује нови модел модернизације, различит од западног". Назвао је то "потпуно новим обликом људске цивилизације" што "проширује избор путева за земље у развоју (...) и људима нуди кинеско решење да створе бољи друштвени систем."

Надахнуће за цео свет

Модернизација у кинеском стилу представља јединствен поглед на свет, вредности, историју, цивилизацију, демократију и екологију, навео је Си. То неки инострани економисти називају "Пекиншки консензус" - за разлику од "Вашингтонског" који деценијама заговарају Међународни монетарни фонд и Светска банка.

Према Сију, пракса кинеског модела је "велика иновација у теорији и пракси светске модернизације… (Кинеска модернизација) захтевала је да постигнемо већу успешност него у капитализму, али и ефикасније очување социјалне правде, бољу равнотежу, интегрисаност и сједињавање делотворности и правичности."

Си је навео да је у Кини "током неколико деценија завршен процес индустријализације који је у развијеним западним земљама трајао стотинама година". Оценио је како је "пракса доказала да је модернизација у кинеском стилу изводљива и стабилна, и то је једини прави пут за изградњу јаке земље и подмлађивање нације." Закључио је да је руководећа улога КПК кључна за основни правац и судбину кинеске модернизације.

Нови државни саветник у влади у Пекингу и министар спољних послова Ћин Ганг је током "Две седнице" оценио да је НР Кина важан извор надахнућа за спољни свет, посебно за земље у развоју. Кинески модел раста нуди земљама у развоју алтернативу западној верзији, рекао је Ћин на својој првој конференцији за новинаре на новим функцијама.

Ћин, који је до краја 2022. био амбасадор у САД, оцењује да ће остварење модернизације за, формално још увек најмногољуднију земљу света, бити подвиг без преседана у историји човечанства и имати огроман глобални значај. "Кинеска модернизација" нуди решења за многе проблеме са којима се суочава људски род и већ је постала популарна фраза у свету, приметио је шеф дипломатије.

Прикладан пут

По Ћину, ово су неке од карактеристика кинеске модернизације.

Прво, независност. Кинески пут модернизације је делотворан јер је развијен у тој држави и укорењен у њеној дуготрајној култури, а такође се добро уклапа у националне услове. Развојни успех Кине доказује да свака држава има право и способна је да изабере себи прикладан пут и чврсто држи своју будућност у властитим рукама.

Друго, стављање људи на прво место. Кинеска модернизација је осавремењивање укупног напретка за све. Модернизација не треба да служи интересима само неколико земаља или појединаца, отворена је и обухватна.

Треће, миран развој. Кина се не модернизује ратом, колонизацијом или пљачкањем. Посвећена је миру, развоју, сарадњи и узајамној користи, а такође тражи склад између човечанства и природе. То је нови пут који се разликује од западне модернизације.

Четврто, напоран рад на јединству. Међупартијски расколи, празни разговори и чести политички преокрети виђени у одређеној земљи ће претворити и најбољи план у илузију и кулу у облацима.

Творац кинеских реформи и отварања, Денг Сијаопинг је 1989. указао да "Кина има властити модел". Захваљујући томе, кинески стручњаци истичу како њихова домовина много успешније привредно напредује него највећи број других земаља у развоју. Карактеристике "Кинеског модела" је још 2011. темељно изнео шангајски академик Џенг Веивеи.

Стабилност је приоритет

Прво, расуђивање засновано на пракси. Кина обично почиње од истраживања и постепено спроводи мале пробне програме. Уколико је успешан, сачињавају се правила, закони и амандмани на Устав.

Друго, деловање проактивне владе. У управљању земљом попут Кине власти немају избор до да заступају свеукупну добробит људи, пре него интерес појединца.

Трећа, стабилност је врховни приоритет. Кина има многољудно становништво, разноликих регионалних и националних култура, а ограничене ресурсе по житељу, што је потенцијални извор нестабилности. Истовремено, спољне су претње стабилности земље, уз помоћ домаћих непријатељских и сепаратистичких снага.

Четврто, побољшање животних услова људи је главни циљ власти НР Кине. Древна максима: "Људи су темељ државе и мир захтева чврсте темеље", казује да судбина земље зависи од успешног живота народа.

Пето, постепеност реформи. У сложеној и пространој земљи, велики изазов за доносиоце одлука јесте недостатак информација. Централне власти се ослањају на иницијативе разних локалних група и охрабрују различите експерименте.

Шесто, мешовита економија. Кинески економски систем је "социјалистичка тржишна привреда". То је у основи мешавина тржишних снага и моћи КПК и владе, са улогом државне привреде и приватне економије.

Седмо, отварање ка свету. У процесу отварања које обухвата сваки кутак НР Кине, водиља су историјско наслеђе властитог народа и искуство низа земаља, а не слеп след приступа развијених западних земаља.

Осмо, релативно неутрална, просвећена и јака влада. Утемељена је у кинеском дубоком и непроменљивом конфучијанском схватању снажне владе која мора бити добра и умешна, а чине је врли и талентовани људи.

Коментаришући посету председника Сија Москви и обимне и садржајне разговоре са Владимиром Пурином, синолог и универзитетски професор Јуриј Тавровски је казао како је "Кински модел" "веома важан за нас Русе јер схватамо да је постојећи систем увезен са Запада и његов либерални садржај је у суштини неефикасан. Треба да променимо правац нашег развоја..."

image