Русија

Путин: Русија неће витлати нуклеарним оружјем као бритвом

Председник Руске Федерације рекао је на састанку Савета за људска права да рат у Донбасу није започела Русија и позвао на пописивање свих злочина над становништвом
Путин: Русија неће витлати нуклеарним оружјем као бритвомwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Руска Федерација је врло свесна претње које нуклеарно оружје представља по све и не планира да витла нуклеарним оружјем као бритвом, јуришајући по свету, нагласио је Владимир Путин током састанка Савета за људска права.

"Нисмо полудели, свесни смо шта је нуклеарно оружје. Истина је да поседујемо нуклеарно оружје које је напредније и модерније од оружја било које друге нуклеарне земље", прецизирао је Путин.

Том приликом председник је рекао да Русија није никоме претила нуклеарним оружјем и нагласио да је спремна да заштити своје савезнике свим средствима која су јој на располагању, ако буде потребно.

Расте опасност од нуклеарног рата

Чланица Савета за људска права, директорка фондације "Центар за грађанске анализе и независна истраживања" Светлана Генадјевна, упитала је председника Путина да ли ипак постоје могућности да избије нуклеарни рат.

"У праву сте. Претња нуклеарним ратом расте, да будем искрен", одговорио је Путин.

Том приликом је додао да Руска Федерација, за разлику од Сједињених Америчких Држава, нема тактично нуклеарно оружје у другим земљама.

Разоткрити нацистички режим у Украјини

Председник Русије Владимир Путин указао је на састанку Савета за људска права на важност разоткривања нацистичког режима у Украјини као и на заштиту права житеља Донбаса.

"Важно је да наставите да разоткривате нацистички режим и штитите права становника Донбаса", поручио је Путин током председавања састанком Савета за грађанско друштво и људска права. 

Председник Русије је подсетио да је украјинско бомбардовање Донбаса 2014. године прошло без реакција и осуда западних "партнера" Русије, иако се тада десило кршење људских права. 

"Сада смо се коначно у то уверили да западне организације за људска права нису створене као инструмент борбе за људска права, већ првенствено као инструмент утицаја на унутрашњу политику Русије и земаља бившег Совјетског Савеза. Много је удружења за заштиту људских права, али њихов циљ је сасвим другачији. Њихов циљ је био да надгледају дешавања у Руској Федерацији. Професионално су се бавили политичком ситуацијом у нашој држави. Томе сведочи то што осам година раније нису приметили никаква кршења људксих права на Донбасу", рекао је Путин.

Руски председник је додао да је разговарао са градоначелником Донбаса који му је потврдио да украјаинске снаге бомбардују зграде у којима живе људи и упитао да ли је немогуће да то нико не зна?

Рат у Донбасу није започела Русија

Како је навео председник Русије, рат у Донбасу није започела Русија, већ они који су на власт у Украјини дошли уз помоћ државног удара.

"Рат нисмо започели ми. Започет је 2014. након државног удара у Украјини. Почеле су га украјинске власти које су задобиле власт помоћу гушења воље народа који су живели у Донбасу", подсетио је Путин.

Путин је циљем специјалне војне операције у Украјини назвао "заштиту људи који су осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране режима у Кијеву".

Према његовим речима, у те сврхе је планирана "демилитаризација и денацификација Украјине", као и привођење правди свих ратних злочинаца који су одговорни за "крваве злочине над цивилима" у Донбасу. Крајњи циљ операције, према Путину, јесте "ослобођење Донбаса и стварање услова који би гарантовали безбедност саме Русије".

Тренутне акције Оружаних снага Украјине у Донбасу, руски рпедседник је назвао геноцидом. 

Пописати ратне злочине

Путин је казао да је потребно створити посебну агенцију која би пописала све ратне злочине, посебно оне у вези са нападима на стамбена насеља у Донбасу.

На састанку Савета за развој цивилног друштва и људска права један од чланова Савета за људска права је скренуо пажњу на потребу за истрагом ратних злочина током специјалне операције и напоменуо да је само у Доњецку било више од 4.000 артиљеријских напада при чему је више од 10.000 цивила страдало.

"Врло је важно бележење тих злочина и вођење истраге, посебно напада на цивилна и стамбена насеља. Можда да се направи неко опште тело које ће се тиме бавити или нека државна комисија", предложио је председник и додао да ће замолити и Генерално тужилаштво РФ и Истражни комитет РФ да размисле о овој теми.

Неће бити другог круга мобилизације

Према речима руског председника, разговори о новој мобилизацији немају никаквог смисла јер је тренутно 150.000 мобилисаних на полигонима Министарства одбране Русије и они су резервни састав.

"Од 300.000 наших мобилисаних бораца, бранилаца наше отаџбине, 150.000 је у зони операције у борбеним јединицама, а друга половина је остала на другој или трећој линији где обављају функције територијалне одбране или су и даље на обуци", објаснио је Путин.

Борба за националне интересе

Западне организације за заштиту људских права гледају на становнике Донбаса али и на све остале људе са ових простора као на људе друге врсте, приметио је руски председник.

"Не желе да нам допусте да живимо", изјавио је Путин и додао да Русија има само једну реакцију на то:

"Једини одговор који имамо је борба за руске националне интересе. Ништа друго нек не очекују", истакао је Путин и додао да ће у те сврхе бити уложена сва средства.

"Уложићемо сва средства, потрудићемо се да буду мировне природе, али ако не успемо све долази у обзир", нагласио је председник Русије.

Пољска жели да заузме западне територије Украјине

Националистичке групе у Пољској намеравају да заузму западне територије Украјине и радиће на томе, рекао је Путин.

"У Пољској националистички елементи спавају и саљају да врате такозване своје историјске територије, то јест западне територије које је Украјина добила одлуком Јосифа Стаљина после Другог светског рата. Наиме, те територије су узели од Пољске и дали их Совјетској Украјини", рекао је Путин на састанку са члановима Савета за људска права.

Према његовим речима, пољски националисти ће томе тежити, види се и из њихове литературе, расуђивања и говора.

Русија је једини гарант суверенитета и интегритета Украјине

Једини прави гарант територија Украјине у њеним садашњим границама могла би да буде Русија, али то је посао нових лидера Украјине, данашњи ништа не разумеју, рекао је руски председник Владимир Путин.

"Једини стварни гарант територијалног интегритета и суверенитета Украјине у њеним садашњим границама могла би бити Русија. Али то је ствар самих украјинских политичара, с тим да садашњи политичари, по мом мишљењу, једва да разумеју о чему се ради, мада ми се чини да неки међу њима већ почињу да размишљају на прави начин", казао је Путин.

image
VV inauguration
banner