Русија

Тврђава на точковима: Русија показала специјални оклопни воз (ВИДЕО)

Специјални воз детектује ниске летелице и има способност уништавања мете удаљене до 1,5 километара, саопштило је руско министарство одбране
Тврђава на точковима: Русија показала специјални оклопни воз (ВИДЕО)© Принтскрин/Министарство одбране Русије

Руско министарство одбране објавило је видео-снимак специјалног оклопног воза који је део јединице Западни војни округ у оквиру специјалне војне операције у Украјини.

На снимку се види оклопни воз са војницима који околину покривају противавионским топовима, митраљезима и снајперима.

Специјални воз је пројектован за техничко извиђање, деминирање и обнову железничке пруге, саопштило је руско министарство одбране, преносе "РИА Новости".

Из министарства су истакли да оклопни воз током кретања детектује ниске летелице и има способност уништавања мете удаљене до 1,5 километара.

Додатни задатак оклопног воза је да гарантује безбедност возова који превозе различите врсте терета, особља и опреме, а може да се употреби и за заклањање возова који превозе цивиле.

"Његов главни задатак је да први прими ударац приликом активирања експлозивних направа", рекао је Сергеј Вјачеслав из министарства одбране.

Претпоставља се да Русија поседује четири оклопна воза из постсовјетског доба, међутим до касних 2000-их они су углавном били растављени.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу одобрио је враћање возова у борбену употребу 2016. године.

Возови "Бајкал" и "Амур" су исте године учествовали у војној вежби на Криму, што је био први пут да су руски оклопни возови учествовали у некој војној вежби у последњих 15 година.

image