Русија

"Њујорк тајмс": Надиграли санкције? Руси имају ракете произведене и после ембарга

Датум производње пројектила показује или да је Кремљ упркос забранама нашао начин да набави потребне компоненте, или да је пре сукоба имао значајне залихе
"Њујорк тајмс": Надиграли санкције? Руси имају ракете произведене и после ембаргаwww.globallookpress.com © MOD Russia/Twitter.com

Неке од крстарећих ракета којима је Русија крајем новембра гађала Украјину, произведене су неколико месеци након увођења западних санкција, а то значи, како закључује "Њујорк тајмс",  - или да је Кремљ нашао начин да упркос ембаргу набави потребне компоненте, или да је можда имао значајне залихе пре почетка специјалне војне операције.

Експерти групе "Истраживање оружаних сукоба", након масовних напада од 23. новембра (када је цела Украјина остала без струје и већи њен део и без воде) испитали су остатке крстарећих ракета ваздух-земља "Кх-101" пронађених у Кијеву.

Стручњаци из Британије су, како тврде, на основу обележја на оружју открили да је једна ракета направљена летос, а друга тек након септембра.

Ракете су, наиме, биле означене нумеричким низом од 13 цифара, а они верују да прве три цифре представљају фабрику где је пројектил израђен, наредни троцифрени код означава модел, а онда следе две цифре које показују датум производње.

Последњих пет бројева наводно су ознака за производну серију, као и серијски број пројектила.

Пољски новинар Пјотр Бутовски, који је опширно писао о руским ратним авионима и војној муницији, рекао је да се нумеричка анализа ове групе поклапа и са његовим истраживањем.

"Прве три цифре су увек '315', а то је шифра производног погона", рекао је Бутовски за "Њујорк тајмс".

Званичници који су анонимно говорили за овај медиј "бринули су" да Русија (попут Запада) има проблема са залихама муниције и устврдили да се у овој земљи ради и прековремено не би ли се испратио темпо сукоба.

Да ли је Кремљ исцрпео свој инвентар старије муниције "Њујорк тајмс" не зна, али спекулише да војске обично прво користе оружје старијег датума производње, јер је њега највише у залихама.

Они наводе и речи америчког министра одбране Лојда Остина, који је недавно устврдио да је снабдевање Руса оружјем са прецизним навођењем значајно смањено, као и да ће Кремљу бити знатно теже да га производи "због трговинских ограничења која имају на микрочипове и друге врсте сировина".

Вођа "Истраживања оружаних сукоба" Дамијен Сплитерс, међутим, тврди да се тешко може рећи да Русима нешто недостаје.

А не фале им чак ни сировине са Запада.

Јер, у четири претходне посете Кијеву (од почетка специјалне војне операције), ови  истражитељи су, како тврде, открили да је готово сва напредна руска војна опрема коју су испитали, као што су на пример шифровани радио-апарати и ласерски даљиномери- направљена од полупроводника који су стигли са Запада.

Ракете "Кх-101" иначе развија и производи компанија "Радуга" у Дубни код Москве.

image