Русија

Медведев реагује на рушење споменика Пушкину и Суворову: Коме ћете дизати споменике?

Бивши председник Русије се пита хоће ли то бити пољско-литвански хероји
Медведев реагује на рушење споменика Пушкину и Суворову: Коме ћете дизати споменике?www.globallookpress.com © Russian Government

Заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев се, коментаришући рушење споменика Александру Пушкину и команданту Александру Суворову у Украјини, запитао коме ће нови споменици бити подигнути и цитирао роман "Бела гарда" Михаила Булгакова.

"У Малорусији су срушени споменици Пушкину и Суворову. Коме ће да подигну нове? Вероватно, разним хетманима (титула највишег војног команданта у Пољско-литванској унији). Не могу да додам ништа што њима већ није рекао кијевљанин Михаил Булгаков у свом роману 'Бела гарда'", написао је Медведев на свом Телеграму.

"Ја бих тог вашег  хетмана - викао је старији Турбин, - првог обесио због уређења ове лепе Украјине! Живела Украјина од Кијева до Берлина! Шест месеци ругао се руским официрима, ругао се свима нама. Ко је забранио формирање руске војске? Хетман. Ко је терорисао руско становништво овим подлим језиком који и не постоји? Хетман", цитирао је Медведев је дело руског класика.

Споменици Суворову и Пушкину демонтирани су у граду Тулчин у Украјини. Фотографију демонтаже на друштвеној мрежи објавила је посланица Врховне раде Лариса Белозир. Претходно су ови споменици оскрнављени.

Демонтажа споменика везаних за совјетску историју, као и преименовање улица, почело је у Украјини 2015. године, када је донет закон о декомунизацији. Украјинске власти су у последње време почеле да се боре не само са совјетском историјом, већ са свиме што је повезано са Русијом. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је раније да украјинске власти већ дуги низ година воде политику агресивне дерусификације и присилне асимилације.

image