Русија

Руски политичар Европи: Одустаните од себичлука, то је једини прави пут

Потпредседник горњег дома руског парламента Константин Косачев каже да ће Запад морати да размисли да ли ће наставити да се руководи само својим интересима
Руски политичар Европи:  Одустаните од себичлука, то је једини прави путwww.globallookpress.com © Pavel Kashaev, Павел Кашаев/Global Look Press

Себична политика која се бави само сопственом безбедношћу или признање да је то ћорсокак – два су пута између којих Европа мора да изабере, поручује потпредседник горњег дома руског парламента и председавајући Комитета за спољне послове Савета Федерације Константин Косачев.

Запад који је сада на раскрсници, мораће, истиче он на свом Телеграм налогу, да направи "егзистенцијални избор"- да ли ће наставити да мисли само о својим интересима, или ће признати да се ова "самоубилачка стратегија исцрпела".

А једини пут напред, саветује Косачев, заправо је повратак на принцип "недељивости безбедности", што заправо значи да би Европа морала да престане да безбедност обезеђује на рачун других земаља, јер је то камен темељац за све дипломатске аранжмане. 

Више пута је, како наводи Косачев овај принцип прекршен - распуштањем Варшавског пакта, ширењем НАТО-а на исток, распоређивањем западних трупа и наоружања на територији нових чланица алијансе, позивањем Грузије и Украјине у савез.

"Повратак принципу недељивости безбедности није преговарачка позиција Русије, већ једина могућа гаранција да се у будућности не понављају сукоби. Ово је једина могућа стратегија за будућност", навео је он.

Али, нису сви у Европи у томе једногласни, тврди руски политичар.

Изјаве француског председника Емануела Макрона и немачког канцелара Олафа Шолца о потреби за новим безбедносним оквиром, по његовом мишљењу, "сугеришу да још увек постоје остаци здравог разума и осећаја самоодржања у Француској и Немачкој", и да се те земље "понашају одговорније".

Осећај одговорности, како он наводи, ипак фали низу других земаља Европске уније међу којима су и балтичке нације и Пољска које се противе Макроновом предлогу о давању гаранција безбедности за Русију.

image