Русија

Финска наставља да увози гас из Русије

Трговински представник Руске Федерације Антон Логинов рекао је да се ради о директној куповини без посредника
Финска наставља да увози гас из Русијеwww.globallookpress.com © Hauke-Christian Dittrich

Финска наставља да увози течни природни гас (ЛНГ) из Русије, који је од јануара до септембра ове године испоручен у износу од 75 милиона евра, рекао је у интервјуу за "РИА Новости" Антон Логинов, трговински представник Руске Федерације у Финској.

"Финска наставља да купује руски ЛНГ, али не преко посредника, већ директно од 'Новатека' под дугорочним уговором у еврима. Колико знамо, није било промена у валути плаћања од закључења уговора", рекао је Логинов.

Према његовим речима, "за период од јануара до септембра 2022. године, Финска је увезла гас у износу од 85 милиона евра, од чега је 75 милиона евра (88 одсто) руског порекла".

Он је напоменуо да финска страна разматра могућност одбијања куповине руског ЛНГ, као и да је у ту сврху "изнајмљен амерички плутајући гасни терминал, који је планиран да буде пуштен у рад у јануару 2023. године".

"Ипак, постоји много фактора који не дозвољавају напуштање руског гаса тренутно, а међу њима су техничко ограничење протока финских терминала, велика потражња и, као резултат тога, високе цене ЛНГ у Европи, као и ниска исплативост транспорта малих количина за глобалне добављаче (Катар, Аустралија)", додао је Логинов.

Руководилац "Новатека" Леонид Михелсон раније је рекао да Финска, напуштајући руски гасовод, купује гас из пројекта Криогас-Висотск.

Иначе, фински "Гасгрид Финланд" и естонски "Елеринг" закупљују плутајући гасни терминал од "Екцелерате Енерџи Инц." на десет година и планирају да терминал пусте у рад на зиму. Капацитет брода може да задовољи потребе за гасом и Финске и Естоније. Терминал ће бити лоциран у луци Инко компаније "Фортум". Десетогодишњи закуп пловила коштао је око 460 милиона евра.

 

image
VV inauguration
banner