Русија

Лавров: Руска специјална операција у Украјини није имала алтернативу

Економски центри премештају се са Запада на Исток, у Евроазију, па тако ни ЕУ више не може да претендује на место политичког и економског лидера, оценио шеф руске дипломатије
Лавров: Руска специјална операција у Украјини није имала алтернативуwww.globallookpress.com © MFA Russia

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је данас да руска специјална војна операција није имала алтернативу због тежњи Запада да створи претњу за Русију.

Ниједна земља нема права да ради на јачању своје безбедности на уштрб безбедности других земаља, подсетио је шеф руске дипломатије, додајући да Запад наставља да ради на очувању своје доминације у свету, што је главни узрок конфликата и тренутне јако тешке међународне ситуације у читавом свету.

Зауставити развој нових политичких и финансијских центара у свету, како је рекао, није могуће. Они настају свуда по свету, на готово свим континентима. Земље сада почињу бурно да се развијају после дугог периода застоја, али њихов раст базиран је на узајамном поштовању, оценио је Лавров. 

Игре и интриге Запада

"Нико не жели да живи по туђим правилима, сви желе да буду поштовани", објаснио је.

"Економски центри полако се премештају са Запада на Исток, у Евроазију, па тако ни Европска унија више не може да претендује на место политичког и економског лидера. Исто ово важи и за НАТО", рекао је Лавров.

"Америчке и европске колеге су дуго година путем својих игара и интрига радиле на томе да од Украјине направе такозвану 'анти-Русију', о чему је већ говорио председник Владимир Путин. Запад је улагао у борбу против руског језика, медија и културе на територији Украјине, а један од циљева било је и стварање директне војне претње за Русију", нагласио је шеф руске дипломатије.

Ово је и довело до одлуке Москве да отпочне специјалну војну операцију у Украјини, рекао је министар, подсетивши да је и руски председник Владимир Путин недавно указао да је Украјина постала колонија Запада, који је годинама експлоатисао њене ресурсе.

Борба против западних санкција

У оваквим условима Русија је била принуђена да одговори како би заштитила своје интересе, бранећи Устав Уједињених нација. Лавров је подсетио да је јачање безбедности једне земље или организације на уштрб безбедности других држава чланица ОЕБС-а забрањено, објаснивши да се Запад ипак оглушио о ова правила.

Уз то, министар је додао и да Североатлантска алијанса више не скрива ни да ради на ширењу антикинеске реторике на Истоку.

Запад се користи ултиматумима, уценама и преварама како би дошао до свог циља, али сада се појављују опције које дозвољавају државама да се одбране од негативног утицаја неких других сила које ограничавају њихов развој.

Ово се односи и на иницијативе које сада раде на смањењу или потпуном престанку зависности од америчког долара. Ово је актуелно питање за све државе бившег СССР-а, као и Заједницу земаља Русије и Белорусије, али и организације попут Евроазијског економског савеза, који је, како је рекао, једна од структура у региону која се највише развија. Организација заједнички ради на борби против западних санкција и јачању економске отпорности на све спољашње утицаје, рекао је Лавров.

Заједница независних држава

Један од приоритета је и прехрамбена сигурност, као и она која се тиче ланаца снабдевања и енергетске стабилности. Ради се на уклањању препрека у сфери трговине. На снази су и уговори о слободној трговини између Евроазијског економског савеза и Вијетнама и Сингапура, а ради се на постизању сличних сарадњи са Ираном и Египтом. У будућности су планирани разговори на ову тему и са Уједињеним Арапским Емиратима, Индијом, Индонезијом, Израелом, Монголијом... 

Постоје договори о сарадњи са Кином, али и Шангајском организацијом за сарадњу и Асоцијацијом нација југоисточне Азије.

Са друге стране, Заједница независних држава, у коју улазе бивше републике СССР-а, представља једну од најразвијених организација овог типа, јер се сарадња између чланица остварује успешно у најразличитијим сферама. Важност ове формације добила је на значају током тренутне ситуације у свету, објаснио је министар. 

Што се тиче Шангајске организације за сарадњу, Лавров је казао да је то прави пример успешне дипломатске сарадње земаља чланица једне организације у Евроазији, што важи и за БРИКС. Број земаља које су заинтересоване да ојачају сарадњу са ШОС-ом, како је казао, не престаје да расте, а тренутно у ову структуру улази 18 земаља.

Економија је, по мишљењу шефа руске дипломатије, основа за развој добрих политичких и других односа, о чему је, како је казао Лавров, већ говорио и Путин. Москва остаје отворена да у све набројане организације прими нове чланове које буду заинтересовани. У овом контексту, посебно се истичу заинтересованост Кине и Индије. 

image