Русија

Захарова: Амбасадор Боцан-Харченко има налог из Москве око КиМ, чекамо реакцију Београда

Руски амбасадор у Србији добио је инструкције из Москве да предузме конкретне кораке подршке ка нормализацији ситуације на КиМ, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова: Амбасадор Боцан-Харченко има налог из Москве око КиМ, чекамо реакцију Београдаwww.globallookpress.com © MFA Russia

Амбасадор Русије у Србији има упутства о конкретним корацима за подршку нормализацији ситуације на Косову и Метохији, и Москва чека реакцију Београда, изјавила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Што се тиче амбасаде у Београду, руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко, који је у блиском контакту са српским руководством, добио је инструкције из Москве да предузме конкретне кораке подршке, који се састоје у нормализацији или предлагању начина за нормализацију ситуације на Косову и Метохији. Чекамо реакцију Београда", поручила је она.

На питање новинара, да ли се тренутном ситуацијом на КиМ купује време као у случају потписивања споразума у Минску, Захарова је одговорила да је цео период - почевши од НАТО агресије на Југославију 1999. године преко прихватања Резолуције 1244 до проглашења "неког независног Косова" - препун циничног игнорисања Запада и косовских политичара, уз подршку дела међународне заједнице.

"Главни провокатори одмах одбацују тврдње српских политичара о могућем повратку српске војске и полиције на Косово и Метохију и називају их неприхватљивим... Баш им лоше иде међународно право", нагласила је руска званичница.

Како је навела, администрација твз. Косова неће ни прстом да мрдне како би уклонила прави узрок напете ситуације, а то је константно угњетавање Срба на КиМ.

"Јасно је да се боје директног сукоба које би могло да им уништи планове противзаконите суверенизације твз. Косова и урадиће све како би спречили да се српске снаге врате", поручила је Захарова и додала да је "посредовање Запада довело до колапса".

"Још су се дрзнули да о себи говоре као о посредницима и у неким другим конфликтима, а немају ниједан пример нормализације односа иза себе", појаснила је Захарова.

Ситуација не северу КиМ је ескалирала након хапшења бившег припадника полиције тзв. Косова, Србина Дејана Пантића. Север Косова и Метохије је блокиран од стране грађана и полиције. Срби протестују већ шести дан, а школе на северу неће радити до даљег.

Косовска полиција забранила је пролаз возилима и пешацима на административним прелазима Јариње и Брњак.

Вашингтон неће моћи да избегне одговорност за терористичке акције Кијева

Захарова је рекла данас да Вашингтон неће моћи да избегне одговорност за терористичке акције Кијева у којима је коришћено америчко оружје.

"Америчка администрација, која је постала страна у сукобу, неће моћи да оповргне умешаност у сукобе у којима су страдали руски цивили, нити ће бити ослобођена одговорности за смрт и разарања изазвана америчким оружјем", рекла је она.

Захарова је нагласила да се гранатирање цивилних објеката на територији Руске Федерације спроводи "уз одобрење САД, које су директно укључене у навођење украјинских артиљеријских и ракетних система" и да "они преносе Оружаним снагама Украјине сателитске снимке".

Амерички медији пишу да је Пентагон дао зелено светло за ударе дроновима по руској територији, навела је Захарова. Инспирисани таквом подршком, украјински политичари већ намеравају да ударе на критичну инфраструктуру недалеко од Подмосковља, прецизирала је она.

Нова провокација Запада, како каже Захарова, је испорука система "патриот" Кијеву, која само повећава ризик да САД буду увучене у сукоб.

"Представници САД су у уторак изјавили да намеравају да обезбеде напредне противваздушне системе дугог домета за Украјину. Многи стручњаци су овај корак довели у питање, јер би то довело до ескалације сукоба и повећало ризик од директног укључивања америчке војске у сукоб", рекла је портпаролка Министарства.

Провокација из УН

Према њеним речима, долазак заменика генералног секретара УН Мартина Грифитса у Херсон је провокативан и неприхватљив. 

"Генерални секретар Антонио Гутереш мора да стави тачку на такве поступке. Посета Мартина Грифитса руском Херсону, чији су становници на референдуму гласали за улазак у Руску Федерацију, циљана је провокација", поручила је Захарова.

Она је додала да секретаријат УН чини све да се удаљи од директне и непристрасне оцене ситуације у украјинској кризи.

Стигло и извињење из Ватикана

Портпаролка руског Министарства спољних послова потврдила је и да је Москва примила званично извињење из Ватикана поводом недавног скандала који је изазвала изјава поглавара Римокатоличке цркве папе Франциска, да су најсуровији припадници руске војске управо они који нису Словени, већ Чечени или Бурјати.

"У званичном саопштењу се наводи: Државни секретаријат Ватикана се извињава руској страни. Света Столица дубоко поштује све народе Русије, њихово достојанство, веру и културу, као и друге земље и народе света", рекла је данас на брифингу Захарова, додајући да је писмо стигло од државног секретара Свете Столице Пјетра Паролина дипломатским каналима.

У данашњем свету са затегнутим међународним односима, како је рекла, све је ређе да неко призна грешку. Способност Ватикана да води дијалог и чује саговорнике, поручује Захарова, изазива искрено поштовање.

"Верујемо да је овај инцидент решен и радујемо се наставку конструктивног дијалога са Ватиканом", закључила је портпаролка министарства.

Ватикан се нашао на удару критика из Русије након што је папа Франциско упутио ксенофобичне и расистичке коментаре на рачун народа који живе на територији Руске Федерације.

Изјаве је осудио и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

На одговор из Ватикана чекало се више од две недеље.  

image
VV inauguration
banner