Русија

Проглашена ваздушна узбуна широм Украјине; Украјинци поново гранатирали Доњецк

Украјинске трупе испалиле су још седам граната на Кујбишевски и Кировски округ
Проглашена ваздушна узбуна широм Украјине; Украјинци поново гранатирали ДоњецкGetty © Chris McGrath / Staff

Узбуна за ваздушну опасност током ноћи била је активна у више украјинских региона, укључујући и Кијев, саопштиле су украјинске власти.

Поред Кијева, сирене су се чуле у Черниговској, Сумској, Одеској, Полтавској, Дњепротетровској, Харковској, Николајевској области као и у деловима Запорошке и Херсонске области која је под контролом кијевских снага.

Украјинске трупе испалиле још седам граната на Доњецк

Представништво Доњецке Народне Републике (ДНР) саопштило је да су украјинске снаге испалиле још седам граната калибра 155 мм на Кујбишевски и Кировски округ.

"Забележена је ватра из ВФУ у правцу насеља Нетајлово – град Доњецк (Кујбишевски округ). Испаљене су три гранате калибра 155 милиметара", наводи се у саопштењу.

Додаје се да су украјинске трупе испалиле четири гранате калибра 155 мм на Кировски округ у Доњецку, као и три гранате калибра 155 милиметара на град Макијевка (Кировски округ), а пет граната истог калибра на град Хорливка (Никитовски округ).

Дан раније украјинске трупе су испалиле 40 ракета "Град" на два централна региона Доњецка. Градоначелник Алексеј Кулемзин рекао је да је "центар Доњецка био подвргнут нajвећем гранатирању од 2014. године".

Украјинске трупе гранатирале ДНР 37 пута за један дан

Представништво ДНР-а саопштило је да су Оружане снаге Украјине током протеклог дана гранатирале Доњецк 37 пута, испаливши 222 гранате.

"У протекла 24 часа, пријављено је 37 случајева гранатирања од стране Оружаних снага Украјине . На правцу Доњецка непријатељ је употребио ракете 'Град', тенкове, минобацаче 120 мм, испаливши 222 јединице различите муниције", наводи се у саопштењу.

Гранатирана су следећа насеља: Доњецк, Голмовски, Мајорск, Зајцево, Горловка, Озерјановка, Црвени Партизан, Пантелејмоновка, Макијевка.

image