Русија

Доњецк под најинтензивнијим нападом од 2014. године

"Центар Доњецка поново је под ватром. Украјинска оружана војска наставља борбу против цивила. Јутрос су гађане стамбене зграде, насеља, школе, болнице и храм", изјавио је премијер ДНР
Victor

У Доњецку се одиграло највеће гранатирању украјинске војске од 2014. године, рекао је градоначелник града Алексиј Кулемзин.

"Још један ратни злочин починили су јутрос украјински фашисти. Тачно у 7 сати извргли су центар Доњецка најмасовнијем удару од 2014. године", написао је градоначелник на свом Телеграм каналу.

Према његовим речима, украјинска војска је у Доњецку испалила 40 ракета из вишецевних бацача БМ-21 "град". Гранатиран је трг на раскрсници Авеније Богдана Хмељницког и Универзитетске улице, Булевара Школни, Набережна улице и област Критој Ринок у Ворошиловском округу у Доњецку.

Пет особа је повређено током гранатирања Доњецка од стране Оружаних снага Украјине, како је градоначелник рекао у интервјуу за ТВ канал "Рисија 24".

"До сада је познато пет жртава, укључујући једно дете рођено 2012. године. Информације о жртвама и штети се прецизирају", рекао је званичник.

Премијер ДНР Виталиј Хоценко је обавестио да украјинска борба наставља борбу против цивила, након масовног гранатирања Доњецка.

"Центар Доњецка поново је под ватром. Украјинска оружана војска наставља борбу против цивила. Јутрос су нацисти гађали стамбене зграде, цивилне зграде, храм", написао је он на свом Телеграм каналу.

Хоценко је позвао становнике да не напуштају своје домове без потребе, у случају опасности, оду у склониште.

Украјинске трупе гранатирале су у четвртак ујутру Кијевску област Доњецка, испаливши три "НАТО" гранате калибра 155 милиметара, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези са ратним злочинима Украјине.

"Забележена је ватра са стране Оружаних снага Украјине у правцу 08:02 – насеље Орловка – град Доњецк, Кјевски округ: три гранате калибра 155. милиметри су испаљени", саопштило је представништво на свом Телеграм каналу.

Дописник "РИА Новости" јавља да су оружане формације Украјине испаљивале гранате по стамбеном централном округу Доњецка.

Напомиње се да су директним ударцима уништени и оштећени стамбени објекти, зграда Доњецког националног техничког универзитета и продавниц, а спасилачке службе отклањају последице удара. 

Оштећени су студентска болница, као и школа, обавестио је градоначелник Алексиј Кулемзин.

"Према речима очевидаца, погођена је зграда болнице, оштећени су прозори и фасада школе број 2, фрагмент гранате вири на коловоз дуж Авеније Богдана Хмељницког", написао је он на свом Телеграм каналу. 

Украјинске трупе гранатирале су територију Доњецке Народне Републике 46 пута у протекла 24 сата, убивши пет цивила и ранивши још пет, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези са ратним злочинима Украјине.

"Током протеклог дана, пријавили смо 46 експлозија које је извршила украјинска војска", наводи се на Телеграм каналу одељења. Прецизира се да је под ватром било десет насеља: Доњецк, Голмовски, Горловка, Мајорск, Красни Партизан, Новоселовка, Каштаново, Минералноје, Јасиноватаја, Макејевка, док је испаљено 225 јединица различите муниције.

Како је саопштило представништво, током гранатирања у Калињинском округу Горловка, погинуло је пет цивила, а још пет особа је повређено. Оштећено је 56 кућа и шест објеката цивилне инфраструктуре.

image