Русија

Украјинске снаге гранатирале Луганск и Доњецк, оштећен вртић

Испаљено више од 20 ракета из ХИМАРС ракетног система, саопштили су из представништва ЛНР
Украјинске снаге гранатирале Луганск и Доњецк, оштећен вртићGetty © Chris McGrath / Staff

Градоначелник Доњецка Алексеј Кулемзин изјавио је данас да је услед гранатирања украјинских трупа оштећен дечији вртић, преносе "РИА Новости".

"И даље добијамо информације о последицама ноћашњег гранатирања. Зграда дечијег вртића у округу Текстилшчик у улици Љашенкова била је једна од мета, оштећена су стакла на прозорима", написао је он на свом Телеграм каналу.

Украјинске оружане снаге испалиле су више од 20 ракета из вишеструког ракетног система ХИМАРС на територију Луганске Народне Републике, има мртвих и рањених, саопштила је канцеларија републике у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези са ратним злочинима Украјине.

"Од стране оружаних снага Украјине забележено је шест напада на насеље Мирноје у Лутугинском округу, Перевалск, Зимогорје, Старобелск, Сватово, Белокуракино. Непријатељ је испалио 23 ракете из ХИМАРС ракетног система", наводи се на Телеграм каналу представништва ЛНР.

Услед гранатирања у Зимогорју, један човек је погинуо, а две особе су повређене. У насељу је оштећена кућа, индустријска складишта жита, школа, железничка станица, далековод. У Сватову и Белокуракину рањена су још три цивила, оштећене су две куће и железничка станица.

У позадини руске војне специјалне операције, Сједињене Америчке Државе и њихови савезници из НАТО-а настављају да снабдевају Украјину оружјем, укључујући вишецевне ракетне бацаче ХИМАРС. Москва је више пута напоменула да испоручивање војне опреме са Запада само продужава сукоб, а транспорт оружја постаје легитимна мета руске војске.

Вишеструки ракетни систем ХИМАРС развијен је у САД од стране "БАЕ Системс" и "Локид Мартин" у периоду од 1996. до 2000. године, а почео је да се производи од 2003. године. Направљен на бази троосовинске шасије ФМТВ америчке војске, може да носи шест ракета или једну оперативно-тактичку балистичку ракету АТАКМС, док је ефективни домет гађања појединих врста муниције до 80 километара.

image