Русија

Песков: Кисинџеров предлог о решењу ситуације у Украјини је добродошао

Кисинџер предлаже референдум о самоопредељењу који би се спроводио под надзором међународне заједнице
Песков: Кисинџеров предлог о решењу ситуације у Украјини је добродошаоwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је данас да би у Москви позитивно одреаговали на предлог бившег државног секретара Сједињених Америчких Држава Хенрија Кисинџера о решавању ситуације у Украјини. 

Кисинџер је у ауторском чланку изложио своје виђење будуће архитектуре безбедности у Европи и односе између Москве и Кијева. 

"Несумњиво, Кисинџеров таленат, искуство и стручност увек су тражени, а посебно у оваквим кризним ситуацијама. Са великим интересовањем анализираћемо његов предлог, али до сада, нажалост, није било овакве прилике", објаснио је Песков.

У последњем чланку за "Спектатор" који је објављен данас, Кисинџер наводи да се не слаже са мишљењем многих да би било пожељно да Русија буде уништена, јер је њен допринос историји света до сада био веома значајан.

Москва је више од половине миленијума имала битну улогу, а доприносила је и успостављању равнотеже на глобалној политичкој сцени, истакао је Кисинџер, додајући да би због тога њен суноврат могао да доведе до стварања новог проблематичног вакуума на њеним садашњим територијама.

"Ова опасност била би још већа јер Русија има хиљаде нуклеарног оружја што је чини једном од две највеће нуклеарне силе на свету", упозорио је.

Коментаришући могуће разрешење ситуације у Украјини, Кисинџер додаје да би његов план који је изнео прошле године – да се успостави посебна линија за прекид ватре дуж територија које је Москва напала ове године – могао да измени оно што се данас дешава.

Уколико се трајно решење за ситуацију у Украјини не може постићи путем ратних сукоба или преговора, Кисинџер предлаже референдум о самоопредељењу који би се спроводило под надзором међународне заједнице.

Референдум би требало да буде одржан на територијама које су се више пута налазиле у склопу различитих држава, па су због тога сада спорне. Овим би се потврдила "слобода Украјине", али и дефинисала нова међународна реалност, посебно када се говори о Централној и Источној Европи. Русија би, како је додао, требало да пронађе своје место у оваквом систему.

Девети пакет ЕУ санкција Русији

Одговарајући на питања новинара у вези са следећим, деветим по реду пакетом санкција Европске уније, портпарол Кремља рекао је да не жели да даје коментаре пре времена.

"Хајде да се прво упознамо са санкционим списком. Када будемо добили званичне информације, онда ћемо и одговорити. Још увек ништа није објављено", објаснио је.

Амбасадори чланица Европске уније, после целодневних преговора, јуче су усагласили девети пакет антируских санкција, а нове мере, како се очекује, требало би да буду формално потврђене данас.

Пољски премијер рекао је да ће нове мере бити уведене још против 200 Руса, као и да ће се односити на робу која има двоструку намену. Предложени пакет санкција укључује и додатне мере против енергетског сектора Руске Федерације, укључујући забрану улагања у рударску индустрију и забрану извоза дронова у Русију.

Разговори Путина и међународних лидера

Предстојећи сусрет руског и белоруског лидера, који ће се 19. децембра одржати у Белорусији, протећи ће у духу разговора о трговинско-економској сарадњи, питањима даље заједничке сарадње Русије и Белорусије, и другим регионалним и међународним проблемима, рекао је Песков.

Председник Русије током дана разговарао је са колегом из Индије, Нарендом Модијем. Разговарано је о међусобним улагањима две земље, енергетици, пољопривреди, питањима транспорта и логистике, а на иницијативу Модија, Путин је пренео и најбитније информације са фронта. 

Песков је демантовао тврдње које долазе из Париза, а које се тичу разговора руског и француског лидера.

"У распореду Путина нема никаквих планираних разговора са Емануелом Макроном", додао је портпарол Кремља.

image