Свет

САД увеле санкције једном од најбогатијих Руса

Рестриктивне мере уведене су и руској "Росбанци", коју је Владимир Потањин купио ове године, али и његовој инвестиционој холдинг компанији "Интерос"
САД увеле санкције једном од најбогатијих Русаwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Сједињене Америчке Државе увеле су санкције Владимиру Потањину, једном од најбогатијих Руса и председнику и највећем акционару рударског гиганта "Норилск никл", али су ту компанију изузеле од мера, преноси "Блумберг".

Акција против Потањина део је ширег пакета санкција Министарства финансија САД које обухватају око 40 људи повезаних с руском владом, као и "Росбанку", коју је Потањин купио ове године, али и његову инвестициону холдинг компанију "Интерос".

Рок за завршетак трансакција са "Росбанком" одређен је до 15. марта 2023. године.

"Увођењем санкција великим руским банкама настављамо да продубљујемо изолацију Русије с глобалних тржишта", рекао је подсекретар обавештајне службе за финансије Министарсва финансија Брајан Нелсон у саопштењу и додао да тако спречавају Путинов режим да финансира војни сукоб у Украјини. 

Потањин је највећи акционар "Норилск никла", који је један од најзначајнијих светских произвођача никла, паладијума и бакра, а "Интерос" је власник 36 одсто "Норилск никла".

Акција САД уследила је након што је Велика Британија увела санкције Потањину крајем јуна. Пре тога руски милијардер углавном је избегавао западне санкције које су погодиле друге припаднике руске елите. Санкције су му увеле и Канада и Аустралија.

Русија је иначе један од највећих светских произвођача никла, са око девет одсто светске производње, и кључни снабдевач другим металима, укључујући алуминијум, бакар и паладијум.

image