Русија

Руски амбасадор: "Дух Совјетског Савеза" још увек прогања Вашингтон

Анатолиј Антонов сматра да су деценијама након распада СССР-а САД циљано радиле на стварању антируског упоришта на украјинској територији
Руски амбасадор: "Дух Совјетског Савеза" још увек прогања Вашингтонwww.globallookpress.com © Bai Xueqi

У односима са Русијом, Сједињене Америчке Државе и даље се воде логиком "Хладног рата"  и тешко прихватају промене на међународној арени, изјавио је руски амбасадор у Сједињеним Америчким Државама Анатолиј Антонов за амерички лист "Њузвик".

"Чини се да Вашингтон стално мора да се афирмише кроз ривалство са Русијом. Изгледа да 'дух' Совјетског Савеза још увек хара ходницима моћи у америчкој престоници, а Хладни рат уопште није окончан", рекао је Антонов.

Према речима руског амбасадора, Сједињене Државе су вођене осећањем "изузетности" дале себи за право да створе област нестабилности на руским границама. Приметио је да многи амерички политичари и даље делују у складу са "хладноратовским" менталитетом и тешко прихватају "враћање међународног престижа Русије" под руководством председника Владимира Путина.

"Деценијама након распада Совјетског Савеза, САД су циљано радиле на стварању антируског упоришта на украјинској територији. Кроз невладине организације и директну интервенцију у политичке процесе у Украјини, Американци су помогли да чак и школска деца осећају непријатељство према свему руском", рекао је он.

У контексту сукоба у Украјини, шеф руске дипломатске мисије је приметио да Вашингтон има навику да консолидује друштво унутар САД и у западном табору у целини око имиџа "спољног непријатеља" који подрива вредности демократског света.

"Кривица за сопствене проблеме и погрешне процене увек се може пребацити на Руску Федерацију, она увек може да се искористи како би се оправдала невиђена војна потрошња. Осим тога, под изговором дешавања у Украјини, администрација руши обострано корисне везе између Русије и Европе, чинећи је потпуно зависном од Вашингтона", рекао је руски амбасадор.

Он је нагласио да ће бити потребно много времена да се изгради мултиполарни свет, а, као део тог сложеног пута, Русија и САД морају да поштују снагу једна друге.

Раније овог месеца, Антонов је рекао да би, уместо да ескалира тренутну ситуацију неоснованим оптужбама, Вашингтон требало да размотри да ли су његови односи са Москвом у складу са међународним обавезама.

Украјинска криза - прекретница у историји међународних односа

"Украјинска криза постаје, без претеривања, прекретница у историји међународних односа", рекао је руски амбасадор.

Антонов је рекао да је развој догађаја у протеклих осам година, почевши од 2014. године побуном која је довела на власт прозападну владу у Кијеву и промосковску сепаратистичку побуну у источној Украјини, предмет скрупулозног проучавања дипломата, аналитичара , и политиколога и биће широко одражено у историјским књигама.

Осврћући се на верзију Кремља о догађајима који су уследили откако је Русија покренула оно што се назива специјалном војном операцијом у циљу "демилитаризације" и "денацификације" Украјине, он је изразио уверење да ће "херојска борба Руса против нацизма бити упамћена у разним деловима наше планете".

Овај напор, рекао је он, представља наставак совјетске борбе против "смеђе куге" нацистичке Немачке током Другог светског рата.

Вашингтон је подржао наратив Кијева, тврдећи да је сукоб незаконит, ничим изазван и неоправдано покренут против суседне земље која је само желела да се придружи западним блоковима - Северноатлантском савезу (НАТО) и Европској унији. У међувремену, амерички и украјински званичници су одлучно одбацили било какве везе између тренутног рата и нацизма.

"Зашто је Вашингтону било толико важно да створи област нестабилности на нашим границама? На крају крајева, Русија је већ била изузетно ослабљена као резултат догађаја из 1991. године и живела је у тешким временима и није могла да се такмичи са Сједињеним Државама" упитао је Антонов.

Русија је годинама упозоравала на проблем нацификације Украјине и поручивала да неће толерисати ширење НАТО савеза на исток и милитаризације Украјине.

image