Русија

Подршка послодавцима и радницима који трпе због санкција Запада

Мере подршке због увођења санкција продужене су до краја следеће године, подразумевају механизме који послодавцима омогућавају већи број запослених и одређена средства која држава улаже за надокнаду трошкова фирми
Подршка послодавцима и радницима који трпе због санкција Западаwww.globallookpress.com © Sergey Petrov

Премијер Михаил Мишустин потписао је уредбу о продужењу мера подршке тржишту рада у условима санкција, наводи се на Телеграм каналу Владе.

"Низ мера подршке тржишту рада и спречавање незапослености у контексту увођења западних санкција продужава се до краја наредне године", наводи се у публикацији.

Прецизира се да је реч о механизму који послодавцима помаже да привремено запосле лица која су у опасности од отказа. Помаже им се и у организовању плаћених јавних радова за пријављене на берзи рада, а послодавцима се помаже и у организовању стручне обуке за индустријске раднике који су у опасности од отпуштања.

Напомиње се да власти делимично надокнађују трошкове послодаваца онда када је реч је о награђивању запослених и о опремању њихових радних места.

Наредне године, захваљујући мерама подршке, планирано је да се обезбеди посао за више од 176 хиљада људи за шта ће из савезног буџета бити издвојено више од 12,8 милијарди рубаља.

Запад је појачао санкциони притисак на Русију након почетка специјалне војне операције. То је довело до виших цена струје, горива и хране у Европи и САД. Председник Русије Владимир Путин рекао је да су санкције задале озбиљан ударац целокупној глобалној економији, као и да је главни циљ Запада да погорша животе милиона људи.

image
VV inauguration
banner