Русија

Медведев у Пекингу: Пренео личну Путинову поруку Си Ђинпингу (ВИДЕО)

Заменик председника Савета безбедности Русије пренео је поруку руског председника Владимира Путина у којој је констатовао изузетно висок ниво дијалога и сарадње између земаља
Медведев у Пекингу: Пренео личну Путинову поруку Си Ђинпингу (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Russian Government

Кинески председник Си Ђинпинг састао се данас у државној резиденцији у Пекингу са замеником председника Савета безбедности Русије Дмитријем Медведевом, преносе "РИА новости".

Током посете Кини, Медведев је пренео поруку руског председника Владимира Путина председнику Кине, у којој је констатовао изузетно висок ниво дијалога и сарадње између земаља и изразио уверење у развој међудржавног и међупартијског односа. 

"Медведев је пренео кинеском лидеру поруку председника Руске Федерације, у којој се посебно истиче изузетно висок ниво руско-кинеског политичког дијалога и практичне сарадње, изражава уверење у стални прогресивни развој међудржавних и међупартијских веза у блиској сарадњи са новим руководним саставом Комунистичке партије Кине", наводи се у саопштењу руског Секретаријата заменика председника Савета безбедности.

Секретаријат Медведева саопштио је да је заменик председника Савета безбедности са кинеским председником разговарао о међународним питањима, укључујући кризу у Украјини.

"Стране су се усагласиле о низу значајних питања међународног карактера, констатујући широку подударност приступа Москве и Пекинга највећим светским проблемима. Дотакли су се и теме стратешке спољнополитичке координације, укључујући унутар УН и на другим мултилатералним платформама, укључујући ШОС, БРИКС и Г20. Разговарали су и о ситуацији на постсовјетском простору, укључујући украјинску кризу", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је постигнут договор о јачању сарадње Јединствене Русије и Комунистичке партије Кине.

"Медведев и Си Ђинпинг постигли су договор о интензивирању сарадње између страна које воде у контексту заједничких задатака које су поставили руски и кинески председник, као и да се унапреди читав низ свеобухватних партнерских односа и стратешке интеракције између Руске Федерације и Народне Републике Кине", додаје се у саопштењу.

Си Ђинпинг изразио наду да ће стране у украјинском сукобу задржати уздржаност

Кинески председник изразио је наду да ће стране укључене у украјински сукоб задржати рационалност и уздржаност, као и да ће одржати свеобухватан дијалог.

"Што се тиче украјинске кризе, Кина је увек одређивала своју позицију и политику засновану на чињеницама, заступала објективан и поштен став, активно инсистирала на помирењу и преговорима. Надам се да ће сукобљене стране задржати рационалност и уздржаност, водити свеобухватан дијалог и да ће на тај начин решити своје безбедносне проблеме", рекао је Си Ђинпинг и додао да је "Кина спремна да се приближи Русији ради праведнијег глобалног управљања".

Упркос напорима Запада да, кроз све учесталије пакете санкција према Русији, и разним покушајима да дестабилизују кинеску економију, сарадња две државе је све интензивнија.

Министарство одбране Кине саопштило је данас да почиње поморска вежба руске и кинеске војске под називом "Поморска сарадња" која јача партнерство Пекинга и Москве и показује решеност две земље да заједнички одговоре не само на безбедносне претње у региону, већ и на глобалне изазове. 

Разговори са Си Ђинпингом били су први директни контакт лидера двеју владајућих партија Русије и Кине од почетка пандемије, као и од одржавања 20. Конгреса КПК у октобру 2022. године.

image
VV inauguration
banner