Русија

Медведев: Ограничење цена руске нафте је производ животињске мржње према Русији

Према речима заменика председника Савета безбедности Руске Федерације, одлука је донета из немоћи ЕУ да утиче на ситуацију по принципу "дај да бар нешто урадимо"
Медведев: Ограничење цена руске нафте је производ животињске мржње према РусијиNone © Tanjug/AP

Одлука о ограничењу цена гаса је самовољна и нетржишна мера и стога не може озбиљно да функционише, уверен је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.

Он је у на Телеграм каналу објавио коментар о увођењу горње границе цене гаса од стране ЕУ, назвавши такву одлуку идиотском из два разлога.

"Прво, као и у случају нафте, није га конструисала економска логика, већ животињска мржња према Русији заснована на манијакалној тези 'Руси су криви за све'", написао је руски дипломата.

Према његовим речима, одлука је донета тако да се примена врло лако може избећи, због чега, како каже и не може да функционише како треба.

"Друго, одлука је донета из немоћи ЕУ да утиче на ситуацију, деловали су по принципу 'хајде да урадимо бар нешто'. Због тога је лимит постављен на оном нивоу који би пре неколико година био незамислив апсолутно свим учесницима на тржишту гаса", додао је Медведев.

Како је навео, нико од понуђача на фјучерској берзи ТТФ није могао ни у најгорем сну да замисли цену од 180 евра за киловат, што је око 2000 долара за 1000 кубних метара.

Медведев је, судећи према свему написаном, нагласио да ће цене гаса остати на веома високом нивоу за европске потрошаче и пожелео им срећан Божић.

"Закључак: дебилна русофобија, а са њом и сиромаштво обичних Европљана расте. Срећан Божић!", написао је Медведев.

 

 

image