Русија

Косачов: Америка признала да је из Авганистана побегла због Украјине

Вашингтон је савршено разумео да Русија неће моћи да не реагује на офанзиву Кијева у Донбасу, поручио је председавајући Комитета за спољне послове Савета Федерације
Косачов: Америка признала да је из Авганистана побегла због Украјинеwww.globallookpress.com © Federation Council of Russia

Потпредседник горњег дома руског парламента Константин Косачов коментарисао је изјаву државног секретара САД Ентонија Блинкена, да је повлачење Америке из Авганистана олакшало помагање Украјине, рекавши да је то срамно признање јер је Вашингтон сигурно знао за предстојећу велику офанзиву Кијева у Донбасу.

"Веома значајно признање америчког државног секретара Блинкена. Вашингтону би сада било теже да пружи помоћ Кијеву да америчке власти нису одлучиле 2021. да повуку своје снаге из Авганистана. У светлу ових признања, многи каснији догађаји већ изгледају другачије, попут изненадног повлачења САД из самог Авганистана, и стравичних снимака људи који падају из авиона, бежећи из земље", написао је Косачов на Телеграм каналу.

Он је додао да испада да је Вашингтон због тога нагло скратио своју мисију у региону, која се донедавно сматрала изузетно важном и тако нарушио своју репутацију.

"Да ли је то учињено јер се спремао за нови рат? И знао је да је то неизбежно, чак су и услови били јасни? Отуда стална упозорења Американаца о предстојећим војним акцијама Русије у Украјини, у шта се у Европи није много веровало?", упитао је Косачов и додао да ово говори само једно, а то је да је Вашингтон сигурно знао за предстојећу велику офанзиву Кијева у Донбасу. 

"И савршено је разумео да Русија неће моћи да не реагује", поручио је он.

Према његовим речима, превентивни руски удар 24. фебруара показао се правовременим.

"САД су се унапред припремале за рат, прво што су ослободиле себи руке бежањем из Авганистана. Хвала вам на искрености. Узећемо ово у обзир када дође време да анализирамо ко је тачно тај сукоб учинио неизбежним", закључио је Косачов.

image
VV inauguration
banner