Русија

Новак: Санкције ЕУ довешће до несташице гаса у Европи

Руска нафта и нафтни производи биће тражени следеће године, упркос увођењу ембарга на нафту и нафтне деривате од стране Европске уније, поручио је заменик руског премијера
Новак: Санкције ЕУ довешће до несташице гаса у ЕвропиGetty © Janos Kummer / Stringer

Заменик руског премијера Александар Новак рекао је у интервјуу за ТАСС да ће Русија следеће године моћи да произведе најмање 490-500 милиона тона нафте чак и под условима нафтног ембарга који је ЕУ увела 5. децембра, а такође и након што слична мера за нафтне деривате почне да функционише од 5. фебруара.

"Не искључујем да ће 2023. године постојати ризици од смањења производње у одређеним периодима. Можда ћемо је на врхунцу смањити за 7-8 одсто. Међутим, генерално ћемо производити најмање 490-500 милиона тона за годину. Али понављам, много ће зависити од логистике", рекао је он.

Он је нагласио да ће руска нафта и нафтни производи бити тражени следеће године, упркос увођењу ембарга на нафту и нафтне деривате од стране Европске уније.

"За сада видимо да ће 2023. године бити много неизвесности везаних за рад на иностраним тржиштима. Али очигледно је да је наш производ тражен на међународном тржишту", рекао је он.

Одлука о ембаргу на испоруку руске нафте у земље ЕУ ступила је на снагу 5. децембра, али још неће утицати на испоруку горива нафтоводом "Дружба" у Мађарску, Словачку и Чешку. Од 5. фебруара 2023. ступају на снагу ограничења испоруке нафтних деривата из Русије у европске земље.

Повећање извоза нафте на 260 милиона тона до 2025. године

Новак је додао да Русија планира да повећа извоз нафте до 2025. године на 260 милиона тона, а да гасоводне испоруке гаса ка истоку, на 48 милијарди кубних метара.

"Што се тиче нафте, до 2025. године вероватно ће бити повећање извоза на 260 милиона тона, такође и за азијско-пацифичке земаље", рекао је он. Што се тиче гаса, реализација таквих пројеката као што је Снага Сибира, далекоисточна рута омогућиће повећање испорука гаса ка истоку на 48 милијарди кубних метара до 2025. године, а на 88 милијарди до 2030. године", додао је Новак.

Према подацима Федералне царинске службе Руске Федерације, на крају 2021. Русија је извезла 229,9 милиона тона сирове нафте за укупно 110,1 милијарду долара, док је 2020. године из Русије у иностранство испоручено 238,6 милиона тона нафте.

Санкције ЕУ довешће до несташице гаса у региону

Према речима вицепремијера Руске Федерације, Европа ће се неизбежно суочити са несташицом гаса као и да ће раст производње гаса у Норвешкој и Великој Британији бити краткорочан.

"Европа ће се неизбежно суочити са несташицом гаса, већ ове године земље ЕУ су смањиле потрошњу за 40-50 милијарди кубних метара због пада производње ђубрива, металургије, гасне хемије. Сама одлука ЕУ да уведе горњу границу цена гаса и друге санкције изазивају дубоку дугорочну кризу, дестабилизацију у региону", оценио је Новак.

Он је додао да последња одлука о увођењу горње цене гаса још једном показује да се западне колеге не руководе економском здравом калкулацијом, већ само кокетирају са својим бирачима.

"Они добијају тренутне бенефиције, али искључиво политичке, не економске", додао је он.

Према његовим речима, раст производње гаса у Норвешкој и Великој Британији биће краткорочни, док испорука течног природног гаса (ЛНГ) у ЕУ може бити нестабилна.

"Они су смањили увоз руског гаса и сада се фокусирају на ЛНГ и раст сопствене производње, што се накратко догодило у Норвешкој у Великој Британији. Међутим, тамо су ресурси веома ограничени и ово повећање неће бити дугорочно. Ако говоримо о ЛНГ, онда нема ни гаранција. Са повећањем потрошње у азијско-пацифичком региону, и Европа ће се неминовно суочити са несташицом", оценио је Новак.

Неке земље ЕУ покушаће да одустану од ембарга на нафту из Русије

Новак је нагласио да ће неке земље ЕУ тражити изузетак од санкција за снабдевање нафтним дериватима из Русије.

"Можда ће увести изузетке, као што су урадили са нафтом, када снабдевање рафинерија у Бугарској, Чешкој и Словачкој нису били предмет ограничења. Чак су и Немачка и Пољска, које су најавиле да ће одустати од руске нафте, аплицирале до 2023.", истакао је Новак.

Како је навео, руска страна ће сачекати коначне параметре ембарга ЕУ, јер не разуме како Европа може да замени руске нафтне деривате.

"Европа је била наше главно тржиште за нафтне деривате. Да видимо какве ће одлуке на крају донети. Није нам јасно чиме ће заменити наше гориво", рекао је он.

Наставак високих цена гаса у Европи

Руски званичник је рекао да ће цене гаса у Европи због несташице остати високе, као и да неће моћи да се врате на ниво са почетка 2021. године, 200-250 долара за хиљаду кубних метара.

"Много ће у динамици зависити од температуре ове зиме, али ће краткорочно цене остати високе због несташице. Не видим како би се цене могле вратити на ниво са почетка 2021. године, од 200 до 250 долара за хиљаду кубних метара", рекао је он.

Према његовим речима, Русија се свакодневно суочава са изазовима.

"Западне земље, видећи да се Руска Федерација успешно носи са санкцијама, уводе нова ограничења. Међутим, све је ово бумернаг за њих, инфлација расте, економски развој се успорава", рекао је он.

Новак је напоменуо да би санкције западних земаља могле да буду и разлог поскупљења.

"Када су се огласиле такве прогнозе, да ће нафта бити у распону од 50-60 долара по барелу, нико није могао да замисли ове сумануте поступке западних политичара. У фебруару ступа на снагу ембарго на испоруку руских нафтних деривата у Европу, да видимо какве ће цене дизела бити", поручио је он.

image