Русија

Лавров: Запад не може више да управља светском економијом (ВИДЕО)

САД су увек налазиле "претње националној безбедности" далеко од свог прага, било да се ради о Југославији, Либији, Ираку, Сирији или Авганистану, поручио је руски министар спољних послова
Лавров: Запад не може више да управља светском економијом (ВИДЕО)www.globallookpress.com © MFA Russia

Значајно смањење способности западних земаља да "управљају" светском економијом приметиће се у блиској будућности, јер ће морати да преговарају, без обзира на њихову жељу, рекао је данас министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров на састанку са представницима руских медија.

"У блиској будућности приметићемо опадање способности Запада да управља светском економијом како жели. Хтели или не, мораће да преговарају", поручио је руски шеф дипломатије.

По његовом више пута поновљеном ставу, Русија неће трчати за Западом, због чега су прекинули скоро све односе.

"Имамо са ким да развијамо сарадњу у привреди, у социјалној сфери, у културној сфери, у спорту.  Фокусираћемо се на оне који нас нису изневерили, са којима смо понекад веома тешко постизали компромис, али када је постигнут договор, нико никога није преварио. Са Западом је све управо супротно", поручио је руски дипломата.

Додао је да су САД увек налазиле "претње националној безбедности" далеко од свог прага – било да се ради о Југославији, Либији, Ираку, Сирији или Авганистану.

"Тим земљама су донели само уништење и беду. Побегли су, остављајући Авганистан у рушевинама, а терористичка и нарко-претња је остала. Сви знају да су амерички војници заједно са нарко-босовима били ангажовани у трговини дрогом у Европу из Авганистана", рекао је Лавров.

САД желе "крај историје" по делу Френсиса Фукујаме, али то је немогуће

Лавров је додао да администрација америчког председника Џозефа Бајдена жели да се "крај историје", односно потпуна доминација либералне идеологије у свету, из дела америчког филозофа Френсиса Фукујаме, одигра у стварном животу.

"Када је Френсис Фукујама пре 30 година, чак и раније, изјавио да је дошао крај историје, који је под тим подразумевао потпуну доминацију либералне идеологије, демократије, либералног начина живота, што значи да је конкурентски светски систем, систем социјализма нестао. Након неког времена брзо су га исмевали. Почели су да говоре: тако је Френсис погрешио, не треба тако категорично да прогнозирате. Ако погледате политику коју води Бајденова администрација, они желе управо ово", објаснио је он.

Садашња америчка администрација, додао је министар, жели да се крај историје догоди не само у радовима политиколога и истраживача, већ у стварном животу, а одраз тога су дешавања у Европи и на другим континентима.

"Амерички гласници захтевају од сваке државе да заузме антируски став, захтевају да се придруже санкцијама, захтевају да не комуницирају са руским представницима. То је одраз тог покушаја да се коначно успостави крај историје, коначна и неопозива доминација те исте 'Златне милијарде'", додао је Лавров. 

Амерички филозоф и политиколог Френсис Фукујама је у једном од својих дела "Крај историје и последњи човек" написао да ширење либералне демократије западног стила у свету говори о крајњој тачки друштвено-културног развоја човечанства и формирање коначног облика владавине.

Како се наводи, то не значи крај историје догађаја, али говори о крају једног века идеолошких конфронтација, глобалних револуција и ратова.

У време санкција, Русија схватила где постоје празнине у развоју државе

Лавров је рекао да је за време специјалне војне операције у Украјини и антируских санкција Запада, Русија схватила у којим секторима постоје празнине у развоју, као и да је неопходно изградити независан систем функционисања државе.

"Једноставно смо у обавези да учинимо све да имамо независан систем за функционисање наше државе, пре свега у погледу критичних индустрија и технологија. Током ових месеци специјалне војне операције, а заправо, протеклих година, када су уведене веома озбиљне санкције Русији, схватили смо где имамо празнине у развоју", додао је руски министар. 

Он је додао да су уверавања раних 90-их о заједничком европском дому, о потреби међународне поделе рада која би била заснована на најбољим карактеристикама и конкурентским предностима сваке земље, да заједничким напорима штедимо ресурсе како би постигли најефикасније резултате, само празне речи.

"Прави интерес Запада лежи, како је рекао председник Путин, у наставку колонијалне политике, у којој се гледа како преварити некога, како уграбити више за себе, како да се побринете да финансијске могућности. Америка помоћу долара ствара ситуацију која је потребна Западу, пре свега на светским тржиштима, на тржишту хране, ђубрива", додао је Лавров.

Вашингтон озбиљно забринут због враћања војске у Авганистан

Руски министар спољних послова је приметио да САД за 20 година свог присуства у Авганистану, Американци нису изградили ниједно индустријско предузеће, а да се сиромаштво ове земље још више погоршало.

"Вашингтон је сада озбиљно заокупљен питањем обнављања свог војног присуства у Авганистану. За ових 20 година, Американци нису изградили ниједно индустријско предузеће у тој земљи. Сиромаштво ове земље је додатно погоршано чињеницом да је око десет милијарди долара  последња америчка влада узела, одузела и неће да врати, или ће то вратити ако талибани поново пусте Американце на своју територију. Вашингтон је сада озбиљно забринут због тога", нагласио је Лавров.

Амерички председник Џо Бајден је 14. априла 2021. објавио завршетак операције у Авганистану, која је постала најдужа страна војна кампања у америчкој историји. Исте године, 15. августа талибани су без борбе ушли у Кабул и за неколико сати успоставили контролу над градом.

У августу 2021., након што су талибани дошли на власт у Авганистану, Вашингтон је блокирао имовину земље која се налази у америчким банкама. Амерички председник Џозеф Бајден је 11. фебруара 2022. године потписао извршну наредбу којом ће се око 3,5 милијарди долара ових средстава пренети за помоћ народу Авганистана преко специјалног фонда у Банци федералних резерви Њујорка. 

Зеленски не жели компромис

Лавров је истакао да украјински председник Владимир Зеленски и "његови господари" нису спремни на компромис.

"Ако говоримо о компромисима, онда је током посете САД, Зеленски рекао: 'Праведан свет значи да нема компромиса'. Управо тиме се сада руководе његови господари, 'нема компромиса, ми ћемо диктирати нашу вољу'. Зато је неопходно поразити Русију не само на бојном пољу, како кажу, већ и нанети јој стратешки пораз", рекао је он.

Према речима Лаврова, "огромна већина земаља у свету то веома добро види и добро разуме".

image
VV inauguration
banner