Русија

Лавров: Ова година показала коме се не може веровати

Видели смо и ко је способан да постигне договоре, а ко не, изјавио је шеф руске дипломатије
Лавров: Ова година показала коме се не може веровати© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров поручио је данас за "Русија 1" да је ова година врло добро показала коме се заправо не може веровати и ко тежи договорима са другим земљама. 

"Главни закључак и резултат јесте тај да се ситуација коначно и бесповратно разјаснила. Шта се догађа у свету, с каквим намерама и плановима се делује на међународној сцени, ко је способан за договор, а коме се од сада па у будуће не може веровати", рекао је министра спољних послова.

Министар је поновио да је основни циљ Запада био да ослаби Русију, да учини да она не буде тако моћан играч на глобалној политичкој сцени, због чега су западни политичари дуго радили на томе да од Украјине направе "анти-Русију". 

Ово све потврђује да је одлука о започињању специјалне војне операције у Украјини била права одлука, закључио је министар. Било је неопходно спречити да Кијев постане стална претња безбедности Руске Федерације, објаснио је Лавров.

"Убеђен сам да историја полако већ доноси своју пресуду. Овим ћемо се и водити при креирању наше спољне политике. Ослањаћемо се искључиво на партнерства за која знамо да у њима учествују људи који су способни да преговарају и могу да држе своју реч и који не покушавају да остваре било какве резултате у своју корист на рачун кршења интереса других", изјавио је шеф руске дипломатије.

Девиза Русије је, како је казао, баланс интереса свих страна са којима Русија сарађује, додајући да само такав приступ може имати перспективу.

image