Русија

Запорошка област од 1. јануара и званично прелази на рубљу

Физичка лица моћи ће да сав преостали новац у гривнама конвертују у рубље до 1. априла
Запорошка област од 1. јануара и званично прелази на рубљуwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Украјинска гривна у малопродајним објектима Запорошке области користиће се до 1. јануара  2023. године након чега ће њен промет на територији овог региона бити обустављен, а цене у целој Запорошкој области бити исказиване само у рубљама, саопштила је данас администрација области.

Ипак, шеф регионалне владе Антон Колцов додао је да ће грађани ипак имати додатних неколико месеци да сав преостали новац из гривни конвертују у рубље.

Када су у питању физичка лица, ово ће бити могуће до 1. априла.

У случају правних лица и предузетника, захтеваће се да до 20. јануара 2023. године локалним банкама доставе тачан износ суме новца у гривнама којом се очекује да ће располагати до краја ове године. Тек након овог периода они ће моћи да сав преостали новац конвертују у рубље.

Према званичном курсу Запорошке области, за једну гривну исплаћиваће се 1,25 рубље.

Курс у Запорошкој области промењен је 5. септембра ове године. Пре тога, од 28. јуна па све до почетка септембра, у овој и Херсонској области за једну гривну могло се добити 1,5 рубља.

Од тренутка припајања нових области Руској Федерацији па до сада, на њиховим територијама коришћене су обе валуте.

Званичан прелазак Херсонске и Запорошке области из гривне у рубљу требало је да се деси 1. јануара. Ипак, Херсонска област започела је овај прелаз раније - 10. децембра.

Локалне власти су то објасниле тиме што желе да максимално изађу у сусрет грађанима и допринесу бољој интеграцији овог региона економском систему читаве Русије.

image