Русија

Путин разговарао са председником Кубе

Руски председник Владимир Путин разговарао је телефоном са кубанским колегом
Путин разговарао са председником Кубе© Kremlin Pool/Global Look Press

Председник Русије Владимир Путин телефоном је разговарао са кубанским председником Мигелом Дијазом Канелом Бермудезом.

Тема разговора била је билатерална сарадња Москве и Хаване.

Двојица лидера потврдили су спремност да доследно спроводе договоре који су постигнути након недавне посете кубанског председника Русији, уз, како је саопштио Кремљ, дужно разматрање предлога и жеља кубанске стране.

Државници су разговарали и о заједничким и обострано корисним пројектима у сфери енергетике и индустрије, као и других области, а сагласили су се и да је изузетно важно и даље свеобухватно јачање руско-кубанског стратешког партнерства. Договорено је интензивирање контаката на различитим нивоима.

Путин је Мигелу Дијазу Канелу Бермудезу честитао и национални празник Кубе, односно Дан ослобођења који се обележава 1. јануара, а са руске стране стигле су и жеље за благостање и просперитет целог кубанског народа. Лидери су честитали један другом и предстојећу Нову годину.

Руски председник је, иначе, кубанског колегу угостио је пре месец дана када је у Москви откривен споменик Фиделу Кастру, и том приликом поручио да се Русија увек противила ограничењима, ембаргу и блокадама, те да је исти и став Кубе када је у питању Руска Федерација.

"Tо су резултати традиционалног пријатељства две земље које је утемељио друг Фидел Кастро. На чврстим темељима пријатељства, морамо да идемо даље, да јачамо нашу сарадњу. И веома ми је драго што имамо такву прилику", нагласио је тада Путин.

image